Muncă la negru depistată în centrele de îngrijiri bătrâni din Maramureș. Alte probleme găsite

Ad imageAd image

Știm cu toții că este bătaie mare pe un loc în azilele de bătrâni din județul Maramureș. Un loc acolo care nu este deloc ieftin, astfel că te-ai aștepta ca și condițiile oferite săracului om să fie pe măsura banilor cheltuiți. Lucru care nu este întotdeauna așa. Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureș a desfășurat, în perioada 27.10.2023 – 15.12.2023 inclusiv în week-end, o campanie de control în care au fost verificate aspectele privind respectarea legislației muncii în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă, la centrele rezidențiale de îngrijire și asistență medico-socială pentru persoane vârstnice, bolnavi cronici în fază terminală, centre rezidențiale pentru peroane adulte cu dizabilități, centre rezidențiale pentru tineri în dificultate, centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoane fără adăpost, centre de tranzit, etc.

„Obiectivele campaniei au fost identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale în materia legislației muncii pe cele două domenii de activitate, eliminarea neconformităților constatate, respectiv verificare măsurilor dispuse în controalele anterioare, creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor și angajatorilor în privința respectării dispozițiilor legale. În județul Maramureș au fost controlate 21 de unități, 17 în sectorul privat și 4 în sectorul public, fiind constatate 67 de deficiențe. Dintre acestea 42 au fost în domeniul relațiilor de muncă și 25 în domeniul securității și sănătății în muncă, fiind dispuse măsuri de intrare în legalitate.

Au fost aplicate un număr de 33 de sancțiuni contravenționale, din care în domeniul securității și sănătății în muncă 25 sub forma avertismentului, iar în domeniul relațiilor de muncă 8 sancțiuni, din care 5 avertismente și 3 amenzi în sumă totală de 24.500 lei.
Dintre deficiențele constatate amintim: identificare muncii nedeclarate, nerespectarea prevederilor privind munca de noapte și munca suplimentară, lipsa autorizațiilor pe linie de SSM, instruirea insuficientă a lucrătorilor, lipsa autorizațiilor ISCIR la centralele termice pe lemn, lipsa personalului autorizat pentru deservirea centralelor termice”, arată ITM Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu