Fostul deputat ucrainean Evgheni Muraev a cerut duminică scuze din partea Ministerului de Externe britanic, care l-a descris drept un lider pro-rus pe care Moscova ar dori să-l instaleze la conducerea Ucrainei, transmite agenţia EFE, informează AGERPRES.
”Este o prostie. De patru ani nu mi se permite nici măcar să intru în Rusia”, a argumentat Muraev într-un interviu acordat cotidianului Ukrainskaya Pravda. ”Este greu de imaginat că aş putea comunica în vreun fel cu ruşii. Aşa că nu prea este o informaţie profesionistă”, a încercat el să convingă, adăugând că doreşte o Ucraină ”puternică şi suverană”, ceea ce, mai spune Muraev, este contrar viziunii Moscovei cu privire la ţara vecină.
Ministerul de Externe britanic (Foreign Office) l-a prezentat pe acesta drept un posibil candidat luat în calcul de Moscova ca viitor lider pro-rus la Kiev, în timp ce Rusia analizează dacă să invadeze sau nu Ucraina. Admiţând că Muraev nu este un politician de anvergură, Ministerul de Externe britanic a atras totuşi atenţia că Moscova a mai apelat în trecut la persoane cu profil aparent îndoielnic pentru a-şi atinge scopurile, aşadar informaţia trebuie luată în serios. Foreign Office a menţionat că deţine informaţii conform cărora serviciile secrete ruse menţin legături cu numeroşi politicieni ucraineni, numind, pe lângă Muraev, încă patru dintre aceştia, printre care şi Mikola Azarov, vicepremier al fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici.
Ambasada rusă la Londra a descris drept ”comice” declaraţiile MAE britanic despre o încercare de a instala la putere în Ucraina o persoană care ”este sub sancţiuni în Rusia”, iar MAE de la Moscova a acuzat provocări din partea Londrei. ”Dezinformarea răspândită de Foreign Office este o altă dovadă că acestea sunt statele NATO, conduse de anglo-saxoni, care escaladează tensiunile din jurul Ucrainei. Solicităm Foreign Office să înceteze activităţile provocatoare, să oprească răspândirea de nonsensuri”, a indicat MAE rus într-un comunicat citat de agenţia TASS.
În acest timp, tot la Londra, vicepremierul britanic Dominic Raab a estimat drept semnificativ riscul unei invazii ruseşti asupra Ucrainei şi a insistat asupra aplicării de sancţiuni Rusiei dacă recurge la o asemenea acţiune, consemnează agenţia DPA. Întrebat la postul BBC dacă crede că Rusia va invada Ucraina, la graniţa căreia sunt concentraţi peste 100.000 de soldaţi ruşi, Raab a răspuns: ”Cred că riscul ca aceasta să se întâmple este foarte semnificativ. Lumea trebuie să fie atentă la aceasta şi să fie foarte clară cu preşedintele Putin că nu va putea face asta fără a plăti un preţ”.
La rândul său, ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadim Pristaiko, a declarat că ţara sa este ”pregătită să lupte”, dar nu este suficient de bine echipată pentru o confruntare militară prelungită.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri, după o întrevedere avută la Geneva cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, că va continua dialogul cu Moscova, dar a cerut Rusiei să-şi retragă trupele masate la graniţa cu Ucraina. Blinken şi Lavrov au convenit că Washingtonul va prezenta Moscovei săptămâna viitoare răspunsuri scrise asupra cererilor Rusiei cu privire la arhitectura de securitate europeană.
Moscova a cerut Washingtonului în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în Europa de Est.