- Publicitate -
Ad imageAd image

Mos Nicolae isi va imparti, duminica noaptea, darurile

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Mos Nicolae este asteptat sa-si lase darurile in ghete in noaptea de duminica spre luni, Sfantul Nicolae, praznuit luni de credinciosii ortodocsi si catolici, fiind unul dintre cei mai iubiti sfinti in traditia populara, aducator de bucurie in casele oamenilor si, mai ales, in sufletele copiilor.

In seara zilei de 5 decembrie, ghetele sunt lustruite si puse la usa casei. Mos Nicolae are grija de fiecare membru al familiei si pune cate un cadou mic, dulciuri sau fructe, in ghetele fiecaruia. in unele parti ale tarii, odata cu darurile, Mosul aduce si nuieluse argintii.

Copiii neascultatori sunt avertizati de parinti ca vor primi doar nuielusele, daca nu sunt cuminti, de aici si analogia folosita de Ion Creanga – scolarii neastamparati din „Amintiri din copilarie” urcau pe „calul balan” si erau „miluiti” cu „Sfantul Nicolae”.

Bunatatea Sfantului Nicolae este ilustrata prin mai multe legende. Se spune ca a salvat copilele unui nobil sarac de la desfranare, aruncand noaptea, pe ascuns, saculeti cu galbeni in casa omului, ca sa aiba zestre pentru cele trei fiice. Potrivit legendei, Sfantul Nicolae a aruncat aurul pentru cea de-a treia fiica prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat si, de aceea, a aparut obiceiul agatarii sosetelor la semineu.

Potrivit altei legende, trei studenti teologi, care calatoreau spre Atena, au fost jefuiti, in timpul noptii, de hangiul la care poposisera, acesta omorandu-i si ascunzandu-le ramasitele. Cardinalul Nicolae, care strabatea acelasi drum, a innoptat si el la han si a visat crima savarsita.

El l-a luat la rost pe proprietar, cerandu-i sa-i arate locul in care cei trei tineri fusesera inhumati. Apoi i-a dezgropat si s-a rugat mult lui Dumnezeu, iar cei trei tineri au inviat. De atunci, Sfantul Nicolae a devenit patronul copiilor si al scolarilor. De altfel, paraclisul Universitatii din Bucuresti poarta hramul „Sfantului Nicolae”.

Se mai spune ca, dupa calatoria pe care a facut-o in tara Sfanta, incercand sa mearga pe urmele lui Iisus, Nicolae s-a intors in tara lui, pe mare. S-a starnit o furtuna ce ameninta corabia. Atunci, Nicolae s-a rugat lui Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit pe neasteptate, spre surprinderea marinarilor. Astfel, Sfantul Nicolae a devenit patronul marinarilor, pescarilor si al calatorilor.

Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu in secolul al III-lea, in vremea imparatilor Diocletian si Maximilian. A fost cardinal de Mira, oras aflat pe teritoriul Turciei, si a fost recunoscut ca sfant incepand cu secolul al VI-lea. El provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea parintilor a mostenit intreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiasi.

Scripturile il descriu ca pe un copil ales. Se spune ca, imediat „dupa nasterea sa, fiind in baie, a stat trei ceasuri pe picioarele sale, sigur de sine, nesprijinit de nimeni, dand prin aceasta stare cinste Sfintei Treimi”; se hranea numai de la sanul drept al mamei, iar miercurea si vinerea, in zilele de post, refuza laptele pana la apusul soarelui.

A trecut la cele vesnice in anul 340, iar din anul 1087 moastele sale se pastreaza la Bari, in sudul Italiei, fiind luate de cruciati din Mira.

El este patronul spiritual al Rusiei, Olandei, Greciei, al regiunilor Apulia, Sicilia (Italia), Lorena (Franta) si al multor orase din Germania, Austria, Elvetia, Italia si Belgia.

agerpres

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu