Guvernul României a acordat cel mai redus pachet de sprijin pentru economie din Europa Centrală şi de Est, în 2020, în contextul pandemiei, arată un raport al agenţiei de rating Moody’s, care care analizează opt state, respectiv România, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Cehia, precizează adevarul.
România a alocat sprijin fiscal de numai 4% din Produsul Intern Brut (PIB) raportat la PIB din 2019, potrivit raportului. Documentul arată că jumătate din acest pachet a fost reprezentat de măsuri directe şi amânări sau scutiri de la plata unor taxe, în timp ce jumătate a fost acordat ca garanţii guvernamentale. La capătul opus se găseşte Cehia, care a alocat peste 20% din PIB ca măsuri de sprijin pentru economie, în criză, circa 5% din PIB fiind alocaţi ca sprijin direct, restul fiind reprezentat de măsuri indirecte. Ungaria se regăseşte pe locul secund, alocând mai mult de 12% din PIB, iar Polonia a depăşit 10% din PIB. Înaintea României se mai regăsesc Slovacia, Slovenia, Croaţia şi până şi Bulgaria, care a alocat mai mult de 7% din PIB.
Recent, şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) remarca faptul că România se regăseşte pe ultimul loc în UE în funcţie de cheltuielile realizate pentru susţinerea economiei afectate de pandemie. Ţara noastră a făcut un efort bugetar de numai 2,71% din PIB pentru economie, în 2020, ultima în UE şi pe poziţia 114 dintre 191 de state analizate de FMI. Moody’s mai atrage atenţia că România a fost singura ţară din regiune pentru care a schimbat perspectiva de rating din stabilă în negativă, în 2020, pentru a reflecta o slăbire structurală a finanţelor publice, agravată de o creştere a cheltuielilor cu pensiile pe termen lung şi de deteriorarea poziţiei externe a ţării. Agenţia de rating mai subliniază că în 2021 România va înregistra cel mai mare deficit din zonă, de 7,6% din PIB, în timp ce Bulgaria va avea cel mai mic deficit, de 3,4% din PIB.