În fiecare an autoritățile din județ se confruntă cu un număr mare de incendii de vegetație uscată, incendii provocate, în cea mai mare proporţie, de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară. La Moisei, azi, pompierii din cadrul S.V.S.U. Moisei au fost solicitați și au intervenit la 3 incendii de vegetație uscată, suprafața totală afectată de aproximativ 3 Ha.
„Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada următoare, facem apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor și anume să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt, să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, anexe, șoproane, pădure etc), arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate, cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă, respectiv să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia”, arată șeful SVSU Moisei, Pop Vasile.
Nerespectarea prevederilor de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HG nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu modificările și completările ulterioare.
FOTO SVSU Moisei
Dragoș HOJDA