MJ: Guvernul declanşează procedura de desemnare a celor trei candidaţi pentru funcţia de judecător la CEDO

Ad imageAd image

doGuvernul declanşează procedura de desemnare a celor trei candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, persoanele interesate putând să-şi depună candidatura până la data de 30 noiembrie, informează AGERPRES.

Potrivit unui anunţ al Ministerului Justiţiei, la data de 17 decembrie 2022, în temeiul art. 23 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (în continuare Convenţia), încheiată la Roma la 4 noiembrie 1950, intrată în vigoare la 3 septembrie 1953 şi ratificată de România prin Legea 30/1994 (publicată în M.Of. 135 din 31 mai 1994), va înceta mandatul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a judecătorului ales în numele României.

„În acest context, România este invitată să transmită Adunării Parlamentare a Consiliului Europei o listă cu 3 propuneri pentru postul vacant de judecător până la data de 5 mai 2022”, precizează sursa citată.

Potrivit articolelor 20 şi 22 din Convenţie, Curtea se compune dintr-un număr de judecători egal cu cel al Înaltelor Părţi Contractante, aleşi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în numele fiecărei Părţi Contractante, cu majoritatea voturilor exprimate, de pe o listă de trei candidaţi prezentată de Înalta Parte Contractantă, pentru un mandat unic de 9 ani.

Pe durata mandatului lor, judecătorii nu pot exercita nicio activitate incompatibilă cu cerinţele de independenţă, imparţialitate sau disponibilitate impuse de activitatea cu caracter permanent ce va fi desfăşurată în cadrul CEDO.

Astfel, arată MJ, Guvernul declanşează procedura de desemnare a celor trei candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Potrivit sursei citate, îşi pot depune candidatura persoanele care vor avea vârsta sub 65 de ani la data la care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei aşteaptă transmiterea listei de candidaţi (5 mai 2022); se bucură de cea mai înaltă prestanţă morală şi civică; întrunesc condiţiile de exercitare a unor înalte funcţii judiciare sau sunt jurişti cu reputaţie profesională sau ştiinţifică recunoscută; au experienţă profesională în domeniul drepturilor omului; cunosc în mod activ cel puţin una dintre cele două limbi oficiale ale Curţii Europene a Drepturilor Omului şi cel puţin în mod pasiv cealaltă limbă, în măsura posibilului; prin alegerea lor ca judecător nu necesită înlocuirea frecventă sau pentru perioade lungi cu un judecător ad-hoc în exercitarea mandatului.

Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 30 noiembrie, ora 24,00, exclusiv în format electronic, la adresa de email: [email protected], informează Ministerul Justiţie.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu