Dupa mai bine de un an in care dosarul primarului Catalin Chereches a adunat praful, instanta a trecut la administrarea din nou a probelor, reaudiind martorii. Noul judecator a citat, pentru ultimul termen, mai multi martori. Cristian Span nu s-a putut prezenta, acesta fiind plecat in Grecia, in perioada 6 – 9 martie, avand bilet achizitionat inca din luna ianuarie 2020. In schimb, trei martori ce fac parte din executivul Primariei Baia Mare au dat declaratii in fata instantei.
In principal, acestia au fost intrebati despre modul in care administratia baimareana finanteaza cluburile sportive, datoriile pe care FC Baia Mare (condus la momentul flagrantului de Cristian Span) le avea catre municipalitate, precum si despre eventuale presiuni pe care acesta din urma le-ar fi facut asupra conducerii primariei, in vederea obtinerii de finantari catre club.
Niciunul dintre cei audiati nu vorbeste despre flagrant, despre mita, despre presupusul imprumut restituit de Span lui Chereches sau despre datoriile care ar fi existat intre cei doi, ca persoane fizice.
Dintre cele trei declaratii se distinge cea data de Carmen Pop, director executiv al Primariei Baia Mare, care s-a incurcat in afirmatii, procurorul cerandu-i sa explice diferenta dintre cele declarate in faza de urmarire penala si cele spuse in instanta.
Redam cele trei declaratii.
Lia Muresan, secretar Municipiul Baia Mare
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca poate sa ne prezinte circuitul finantarii clubului de fotbal de la Consiliul Local?
Lia Muresan: Pana in noiembrie 2015, nu stiu ce s-a intamplat, postul pe care l-am ocupat nu avea nici o legatura. Din noiembrie 2015 era o prevedere in Legea nr. 69/2000 potrivit careia Consiliul Local putea aproba prin hotarari aprobarea finantarii cluburilor respective. In acest sens, se formulau cererile, trebuiau sa fie depuse cereri prin care se solicita finantarea. Se intocmeau proiecte de hotarare, acestea intrau in consiliu, iar consiliul local aproba sau nu. In 2016, pentru ca nu mai retin daca in 2015 am avut. In 2016, s-a verificat sa nu fie sume nedecontate de pe anii anteriori, sa fie structura sportiva inregistrata, sa fi avut anumite performante deoarece de fiecare data ei isi stabileau anumite obiective si sa avem bani in buget pentru acordarea finantarilor care era conditia esentiala. Clubul de fotbal avea sume nedecontate din anul 2015. Nu imi aduc aminte cu exactitate despre ce sume este vorba. Stiu ca a fost o suma de 316.000 lei ce a fost platita si a mai fost suma pe care au spus ca trebuie sa o deconteze din sumele alocate. Nu au depus facturile aferente. Daca nu depuneai facturile aferente si daca nu putea sa justifici trebuia sa restitui suma de bani. Era vorba despre bani proveniti din finantarea anterioara din anul 2015. In 2015 s-a acordat sume deoarece a fost un meci cu Steaua. S-a acordat finantare pentru organizarea meciului respectiv.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca isi mentine declaratiile date anterior?
Lia Muresan: Da, mi le mentin. Nu mai retin detalii legate de sume si de termene. Imi mentin si declaratia data in fata primului complet de judecata.
Avocatul lui Catalin Chereches: Din analiza inregistrarilor pe care Span le-a depus la dosar, a observat ca era singura persoana cu care discuta la pertu, care e relatia ei cu domnul Span?
Lia Muresan: Nici una. Ma tutuiesc cu multa lume. L-am cunoscut cat timp am lucrat la Directia de Patrimoniu deoarece veneam des la primarie unde il intalneam pe domnul Span. Pe urma am aflat ca sotia lui era una dintre colegele noastre. Nu am nici o relatie cu el. Chiar din contra, nu eram foarte simpatica. Eram de aceeasi varsta si sotia lui era colega cu noi.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca domnul Span a exercitat vreodata presiuni asupra dv?
Lia Muresan: Era foarte insistent, mai ales in perioada in care am refuzat sa semnez proiectul din 2016. M-a intrebat ca de ce refuz sa semnez deoarece clubul are nevoie de bani, iar eu i-am raspuns ca atata vreme cat nu se deconteaza celelalte sume acordate, nu pot fi de acord sa semnez un nou proiect.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca cunoaste, dintre hotararile de consiliu local cate sunt initiate de catre primar?
Lia Muresan: Aproximativ 95%. Este atributul lui in principal.
Avocatul lui Catalin Chereches: Din 2011 pana acum, au fost initiate 8.200 de hotarari, cate au fost initiate de catre consilieri?
Lia Muresan: Peste 10 au fost. Anul trecut am avut aproximativ 7-8. Doar din 2015 – final am avut tangenta.
Procuror: Daca isi aduce aminte de anumite discutii ce au avut loc de anumite compensarii si daca da, unde au avut loc si despre ce era vorba?
Lia Muresan: Aveau legatura cu suma de bani ce nu a fost decontata. A cerut la un moment dat sa cesioneze contractul. Este posibil. Nu mai imi aduc aminte. Eu stiu ca despre cesiune s-a discutat si i-am spus domnului Span ca cesiunea contractului de finantare nu se poate face. El voia sa cesioneze catre o banca.
Procuror: A participat si domnul primar la aceasta discutie?
Lia Muresan: Da, eram in biroul domnului primar. Mai era domnul Span si domnul director de la juridic. Nu imi aduc aminte cu cine am avut aceasta discutie. Este cu siguranta cum am declarat atunci, pentru ca acum nu imi amintesc.
Judecator: Sa detalieze in ce context s-a facut raportul de audit?
Lia Muresan: Nu stiu de unde era datoria. Stiu doar ca Span a comunicat o adresa prin care a aratat ca mai are de decontat 316000 lei. Stiu ca s-a facut un audit pentru a se vedea daca ea exista sau nu. Stiu ca a dorit sa cesioneze aceasta suma, respectiv sa ceara un imprumut de la banca pentru a putea sa o achite. Banuiesc ca raportul de audit s-a efectuat la cererea domnului primar.
Judecator: Ce discutii a avut cu primarul legat de finantarea clubului pentru anul 2016 si cine le-a initiat?
Lia Muresan: Am discutat cu colegele de la finantari cand mi-au adus proiectul de hotarare sa il verific. Am citit raportul unde apareau sume nedecontate si eu i-am sus ca nu o sa il semnez pana nu se deconteaza sumele. Acest fapt i l-am spus si domnului primar si ca atare proiectul nu il avizez ca legalitate. Am vorbit cu domnul primar, dar despre finantari in general, nu doar despre o anumita finantare.
Judecator: I s-a parut ca primarul a insistat cu privire la finantarea clubului?
Lia Muresan: Nu. Despre acest proiect nu am mai discutat. Am mers atunci si i-am explicat de ce nu o sa il semnez, respectiv ca trebuie decontate toate sumele. Discutiile erau cand domnul Span venea si insista si trebuia sa ii explic de ce nu.
Judecator: Daca Span avea relatii de amicitie cu cineva din cadrul primariei?
Lia Muresan: Nu stiu. Acesta venea la primarie, mergea de regula la domnul primar, la contabilitate, la finantari. A mai venit si la mine. Nu stiu cine l-a adus la primarie. Directia de venituri e intr-o alta locatie decat primaria.
Judecator: Raporturile dintre Span si Chereches erau ca fiind unele de prietenie sau profesionale, reci?
Lia Muresan: Normale. Si profesionale, dar si omenesti. Nu discutii arogante. Cateodata vorbeau si la pertu.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca la inceput de 2016 domnul Span a inceput sa vina mai des la primarie si daca a vazut o schimbare in atitudine?
Lia Muresan: Venea des si la finalul anului 2015, si la inceputul anului 2016, pentru ca in 2016 avea acea problema cu finantarea.
Judecator: Cate cluburi de fotbal a finantat in anii 2010 – 2016?
Lia Muresan: Un singur club de fotbal si alte cluburi sportive (cinci sau sase). Fata de solicitarile anterioare de finantare, previzionam pentru anul urmator ce solicitari de finantare vor fi. Din acest motiv apare precizarea din declaratia data in f.u.p. referitoare la suma de 2 milioane de lei nealocata, din care un milion ar fi fost pentru clubul de fotbal FCM Baia Mare, iar diferenta pentru clubul de handbal. Aceasta previzionare era efectuata de catre Serviciul de Finantari si Directia Economica. Sef Serviciu Financiara in anul 2016 era Rusu Adriana. Se aveau in vedere solicitarile venite an de an.
Carmen Pop, director executiv Primaria Baia Mare
Avocatul lui Catalin Chereches: Care era circuitul finantarii clubului de fotbal Baia Mare de la bugetul local al mun. Baia Mare?
Carmen Pop: In declaratia data anterior, am aratat faptul ca clubul nu ne-a restituit o suma de 316 mii de lei. Nu a justificat aceasta suma de bani. Acestia bani erau finantati de la bugetul local. Aceste deconturi erau din 2015. Cred ca si din 2014 a rezultat o suma de bani pentru care au fost actionati in judecata, insa nu stiu cursul acelui proces. In august 2015, clubul ne aduce la cunostinta ca exista probleme in contabilitatea clubului si ca ar fi erori in contabilitatea clubului si ca ele s-ar ridica la suma de 316 mii de lei. La acea adresa i-am comunicat domnului primar despre ce este vorba. Reprezentantul clubului era domnul Span. Cand am vazut acea adresa i-am comunicat domnului primar, care la randul sau a decis ca trebuie sa se faca un audit pentru a se constata veridicitatea sau nu a acestor sume. Auditul nu a fost platit de nimeni, primaria beneficiaza de un serviciu de audit care poate sa faca audit la orice entitate finantata de primarie la solicitarea primarului. Cand exista o problema, domnul primar poate sa solicite efectuarea unui audit la o entitate finantata de mun. Baia Mare. Din acel audit a rezultat ca cele consemnate de domnul Span in adresa inaintata Primariei mun. Baia Mare sunt chestiuni reale si ca suma trebuie returnata municipiului. Returnarea s-a facut dupa o corespondenta, cu mare greutate, clubul a returnat suma de 316.000 sau 317.000e lei, nu imi aduc aminte exact suma, in ianuarie 2016. Aceasta suma a fost incasata cu ordin de plata in conturile municipiului.
In 2016, clubul de fotbal nu a mai fost finantat deoarece nu se returnase inca suma de 316 mii de lei. Domnul primar a initiat un proiect de hotarare prin care sa se aloce clubului suma de un milion de lei, dar acest proiect nu a mai intrat pe ordinea de zi a consiliului local, avand in vedere ca returnarea acelei sume de bani a avut loc mai tarziu. Inca nu erau returnati banii inainte de alocarea urmatoare. Suma de 316 mii s-a dat in ianuarie 2016. Proiectul pentru finantare din anul 2016 nu stiu cand a fost efectuat.
Avocatul lui Catalin Chereches: Care sunt conditiile pentru finantare?
Carmen Pop: Sa fie un club inregistrat conform legii, sa aiba sediul, statut, sa prezinte dovada inscrierilor in competitie si restul conditiilor sunt cele din legea educatiei fizice si sportului la care am facut referire. Nu stiu daca exista vreo conditie referitoare la divizia in care activa clubul.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca clubul are datorii catre bugetul local el este eligibil pentru finantare?
Carmen Pop: Nu, tocmai acesta a fost motivul pentru care contractul de sprijin de un milion de lei nu s-a mai acordat. De fapt este vorba despre acel decont ce nu a fost depus pentru finantarea din anul 2014 sau 2015.
Avocatul lui Catalin Chereches: Care este termenul de depunere a deconturilor?
Carmen Pop: 30 de zile sau 60 de zile de la momentul acordarii sprijinului.
Avocatul lui Catalin Chereches: Entitatea care aproba finantarea?
Carmen Pop: Finantarea este aprobata de ConsilLocal al mun. Baia Mare.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca domnul Chereches in calitate de primar, din dispozitia sa are posibilitatea sa aloce sume de bani clubului?
Carmen Pop: Domnul Chereches nu are posibilitatea de a aloca sume de bani clubului in calitate de primar, ci poate doar sa propuna o astfel de chestiune. Poate doar sa initieze o astfel de propunere, aprobarea este data de catre consiliul local.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca domnul Chereches a facut vreodata presiuni pentru a aloca vreodata bani cu privire la acest club?
Carmen Pop: Nu si nici nu cred ca este cazul. A promovat proiecte de hotarari pentru finantarea clubului dar nu numai pentru acesta. Pozitia mea si a secretarului municipiului a fost ca nu se poate promova acea suma de un milion de lei.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca domnul Span a cautat-o, a exercitat presiuni in legatura cu acele deconturi?
Carmen Pop: Domnul Span a fost la mine in birou de doua ori si povestea de anumite compensari. I-am explicat ca nu se putea face o compensare. Acesta s-a prezentat dupa ce ne-a adus la cunostinta ca are probleme in contabilitate si daca nu am putea face o compensare. I-am explicat ca nu se poate face o compensare cu privire la o datorie, deoarece el avea datoria catre noi si nu invers. Cred ca el a incercat marea cu degetul atunci cand a procedat in aceasta maniera, mai ales ca era vorba despre nejustificarea unui decont.
Avocatul lui Catalin Chereches: Cunoaste ca primaria sa fi formulat o plangere penala impotriva domnului Span?
Carmen Pop: Exista o plangere penala formulata de Primaria Baia Mare. La scurt timp dupa ce domnul primar Chereches a fost inchis, a venit Curtea de Conturi in verificare. A verificat toate structurile sportive care au beneficiat de sume alocate de la bugetul local sub forma de sprijin financiar si in urma verificarii Curtii de Conturi, ei au considerat ca am decontat nelegal sume reprezentand cheltuieli de masa, cheltuieli de cazare, cheltuieli de transport, sub suspiciunea ca acele documente pe baza carora noi am facut decontarea nu ar fi legale. In acel moment s-a luat decizia, dupa ce s-a terminat controlul Curtii de Conturi, sa depunem o plangere penala pe aceste motive si sa ne constituim parte civila. Noi nu suntem nici politisti, nu aveam de unde sa stim ce anume si cum si atunci s-a mers pe ideea sa formulam o plangere si sa ne constituim partea civila in acea cauza.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca din momentul formularii acelei plangeri, 2016 si pana in prezent daca a fost audiata si daca stie ceva legat de continutul acelui dosar penal?
Carmen Pop: Nu am cunostinta despre el si despre parcursul lui. Nu am fost audiata in acel dosar. Acea plangere a fost semnata de domnul Rob Marinel, care la acea vreme avea calitate de viceprimar desemnat cu prerogative depline, avand in vedere ca domnul Chereches lipsea. Mircea Niculae, colegul meu de la departamentul juridic, a initiat formularea acelei plangeri penale.
Procuror: Isi mentine declaratiile date la procuror si in fata instantei?
Carmen Pop: Da.
Procuror: Legat de problema compensarii, unde s-a purtat aceasta discutie si cine a participat?
Carmen Pop: La mine in birou s-a purtat aceasta discutie. Dar pana atunci el a fost si la Serviciul de finantari locale si eu i-am spus ca nu se poate face aceasta compensare.
Procuror: Legat de aceste discutii, la procuror i s-au pus la dispozitie o inregistrare a unei discutii, daca mai stie aceste lucruri ?
(Procurorul a citit declaratia din faza de urmarire penala referitoare la acea inregistrare, n. red.)
Carmen Pop a precizat ca nu isi aduce aminte detalii. Dupa citirea raspunsului, Pop a completat:
Carmen Pop: Inainte de acest episod, domnul Span a venit la mine in birou si i-am spus ca nu se poate. Dupa care a avut loc acest episod, am fost chemata de domnul primar, domnul Span era la dansul in birou. Nu as putea sa spuna daca s-a intamplat totul in acelasi context, in aceeasi imprejurare sau a fost sigur un interval de o zi sau doua. Oricum dupa ce a fost la mine, dupa un interval de o zi sau doua ne-am intalnit la domnul primar in birou.
Procuror: Daca a discutat cu Catalin Chereches despre finantarea clubului de fotbal cu suma de un milion de lei si cand a avut loc aceasta discutie?
Carmen Pop: Da am discutat, inainte de a se intocmi borderoul si inainte de a se supune aprobarii in Consiliul Local acest HCL, aceasta propunere de hotarare de consiliu pentru acordarea sprijinului financiar. Aceasta chestiune avea loc in luna februarie – martie 2016 cand acea suma de 316.000 lei fusese deja virata.
Procuror: Au existat discutii referitoare la sustinerea clubului pentru anul 2016 si daca da, daca a existat si un raport de specialitate in acest sens?
Carmen Pop: Da, am spus ca acel proiect de hotarare ce a fost intocmit potrivit legii, nu a mai produs efecte, deoarece nu a mai ajuns pe borderou si nu a mai ajuns in fata Consiliului Local pentru ca nu a fost achitata suma. Mai avea de depus acel decont. Pe langa suma de 316.000 lei mai avea de adus documente justificative pentru sume acordate pentru finantare. Mai erau sume acordate ce au nu fost justificate. Raportul de audit s-a referit strict la suma de 316.000 lei. Prima data am aflat din adresa domnului Span ca exista probleme in contabilitate. De diferenta in plus am aflat pentru ca mi-au spus colegii de la contabilitate. Exista persoana care urmareste fiecare decont. Nu pot sa spun exact cand s-a constatat o diferenta in plus la acel decont de 316.000 lei. Span a mai adus si dupa ianuarie 2016 noi documente justificative. In ianuarie 2016, s-au returnat cei 316.000 lei primariei, deci nu era vorba despre depunerea unor documente justificative.
Procuror: Cine a aprobat plata avansului si a decontarilor catre FCM Baia Mare?
Carmen Pop: Plata avansului si a decontarilor catre FCM Baia Mare le aproba ordonatorul de credite prin acea formula aratata. Numai primarul putea sa aprobe. Deci primarul a aprobat.
Avocatul lui Catalin Chereches: Cine contrasemneaza aceste aprobari?
Carmen Pop: Formularul de finantare are o semnatura de sef serviciu care raspunde de urmarirea acestor decontari (Serviciul de finantari locale), o semnatura de la contabilitate si o semnatura de control viza financiar preventiv.
Avocatul lui Catalin Chereches: Sunt avize consultative sau obligatorii?
Carmen Pop: Sunt prevazute de lege. Domnul primar putea sa treaca si peste un refuz de avizare.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca isi aminteste, a existat un refuz sau au fost contrasemnate din partea acestor persoane?
Carmen Pop: Nu a existat nici un refuz pe nici un document semnat de domnul primar Chereches de cand lucrez eu cu dansul. Eu lucrez in primarie din 1995 si cu domnul primar lucrez de cand a fost ales din mai 2011. Daca exista vreun refuz, noi aveam obligatia sa anuntam Ministerul de Finante.
Avocatul lui Catalin Chereches: Cand spuneati 316.000, ea reprezenta un decont sau reprezenta o suma ce trebuia restituita, deci nu un decont?
Carmen Pop: Ea reprezenta o suma, deci nu doar o justificare a unei cheltuieli. Suma aceasta a aparut in raportul de audit si cu suma aceasta am fost sesizati de club ca exista nereguli in contabilitatea clubului. S-a stabilit de catre auditor ca aceasta suma trebuie restituita primariei. Astfel, acest lucru ma conduce la ideea ca ea era o suma ce nu se cuvenea clubului.
Judecator: La ce data s-a facut auditul?
Carmen Pop: Septembrie sau octombrie, nu stiu exact.
Judecator: Cand a spus Span Cristian ca are probleme in contabilitate?
Carmen Pop: Prin adresa din august 2015.
Judecator: De ce credeti ca a sesizat domnul Span o problema in contabilitatea clubului de fotbal pe care practic il conducea?
Carmen Pop: Nu imi dau seama.
Judecator: Cand a fost informata pentru prima data ca nu sunt justificate anumite cheltuieli de catre clubul de fotbal din Baia Mare?
Carmen Pop: In februarie-martie 2016 am aflat prima data despre aceste chestiuni. Am aflat ca pe langa aceasta suma, mai exista sume nejustificate.
Judecator: Daca martorul Span a insistat fata de ea pentru a se face demersuri in sensul aprobarii initierii proiectului de hotarare?
Carmen Pop: Nu intr-o maniera relevanta. El a fost la mine si m-a intrebat de ce nu se poate promova. Eu i-am spus ca nu se poate promova pentru ca exista aceste deconturi nejustificate si atunci el mi-a spus ca o sa mai vedem.
Judecator: Din ce motiv proiectul de hotarare de finantare pentru anul 2016 s-a oprit fara sa ajunga la consiliul local?
Carmen Pop: Pentru ca domnul Span nu isi decontase in totalitate suma pentru finantarea anterioara pentru anul 2015.
Judecator: A insistat inculpatul sa se aprobe o asemenea hotarare, chiar in lipsa decontului?
Carmen Pop: Nu, motiv pentru care hotararea nu a mai ajuns pe borderou si in plenul sedintei.
Judecator: Dupa actiunea politiei din aprilie 2016 si dupa revocarea masurilor preventive au aparut modificari in raporturile profesionale decurgand in aceasta cauza intre dv si inculpat?
Carmen Pop: Nu.
Judecator: Vreo persoana v-a intrebat ceva legat de acest dosar sau v-a spus ceva in legatura cu acesta legat de vreo declaratie pe care ati dat-o sau urma sa o dati?
Carmen Pop: Nu.
Procuror: Cum explicati contradictiile dintre cele aratate in declaratia data in fata completului de judecata anterior, cu privire la suma de 200.000 lei?
Carmen Pop: Prima data am dat o declaratie la DNA ca martor, apoi in fata instantei de judecata. Intre declaratia data la politie si declaratia data la instanta, suma de 200.000 lei s-a diminuat deoarece noi am mai acceptat deconturi justificative din partea domnului Span.
Mircea Niculae, director juridic Primaria Baia Mare
Avocat Catalin Chereches: Care este circuitul finantarii clubului de fotbal de la nivel local – FCM Baia Mare?
Mircea Niculae: Este vorba despre un club sportiv de drept privat. Se finanteaza conform Legii nr. 69/2000. Este vorba de art. 18 ind. 1 introdus in lege in toamna anului 2015 in septembrie. Se depune o cerere de finantare de catre clubul in cauza, cerere ce ajunge la Serviciul Finantari Locale. Se emite un proiect de hotarare ce ajunge la secretarul municipiului, care solicita rapoarte de specialitate. Directia juridica emite raportul de specialitate care prevede articolele ce stau la baza hotararii. In baza hotararii consiliului local si a contractului de finantare se vireaza sumele catre clubul in cauza, urmand sa fie justificate aceste sume conform contractului de finantare de catre club cu documente justificative, facturi sau chitante sau ordine de plata.
Avocat Catalin Chereches: Cine aproba finantarile, care este circuitul?
Mircea Niculae: Finantarile se aproba de catre consiliul local.
Avocat Catalin Chereches: Procentual sau orientativ, din 2011, de cand este domnul Chereches primar, cate hotarari de consiliu local au existat si cate au fost initiate de primar si cate de catre consilieri?
Mircea Niculae: La finalul anului 2014, am ajuns la primarie prin transfer de la Garda Financiara, care se desfiintase. Nu stiu decat de cele din toamna anului 2015. De altele nu am de unde sa stiu. Marea majoritate a proiectelor se efectueaza de catre primar. Foarte putine proiecte in general se initiaza de catre consilieri.
Avocat Catalin Chereches: Cunoaste ca primaria sa fi formulat o plangere penale impotriva domnului Span?
Mircea Niculae: Da, personal am redactat-o. In vara anului 2016, in urma unui control al Curtii de Conturi, au fost descoperite in contabilitatea primariei un numar de facturi si chitante pe care eu, atunci, in timpul controlului, le-am vazut, practic mi le-au aratata cei din echipa de control, in suma totala de aproximativ 150.000 lei. Din discutiile avute cu cei de la Curtea de Conturi, doi dintre ei mi-au fost colegi la Garda Financiara, a rezultat ca ele nu reflectau operatiuni reale. Inscrisurile erau si din 2014. Ei au spus sa recuperam suma. Fata de aceste aspecte am formulat o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare.
Ne-am constituit parte civila. Am crezut ca ar fi vorba despre comiterea infractiunii de fals si uz de fals si inselaciune in conventii. Ulterior, in timpul cercetarilor am fost contactat si s-a facut si o adresa de la IPJ Maramures, care efectua cercetari in cauza, pentru a completa anumite documente. Chiar am stat de vorba cu ofiterul in cauza. Nu a venit nici-o adresa de la Parchet sau de la politie, probabil ca este inca pe rol, deoarece daca s-ar fi trimis in instanta trebuia sa ne citeze in calitate de parte civila. Dosarul cred ca e in cercetari. Pe langa sesizarea penala am intocmit o adresa cu care ne-am constituit parte civila cu 150.000 lei.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca el sau un alt angajat al primariei a fost audiat in acel dosar?
Mircea Niculae: Nu. Doar la nivel de discutii. Nu mi s-a luat o declaratie de martor in acel dosar. Nici mie si nici unui alt angajat.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca domnul Chereches a exercitat presiuni asupra lui?
Mircea Niculae: Nu a exercitat si nici nu avea cum sa exercite. Directia juridica nu avea atributia de a propune finantari. Atributia Directiei era doar de a face un raport dupa ce se initiau proiectele de hotarare.
Avocatul lui Catalin Chereches: De ce in anul 2016 domnul Chereches nu a mai promovat o hotarare pentru promovarea clubului sportiv?
Mircea Niculae: Nu cunosc. Daca se efectua, acel proiect trebuia sa vina la Directia juridica pentru aviz.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca clubul are datorii catre bugetul local mai este eligibil pentru finantare?
Mircea Niculae: Legea nr. 69/2000 nu prevede anumite conditii pentru finantarea clubului respectiv. Sunt competitii si competitii. E posibil sa nu fi justificat toate sumele pe un anumit contract de finantare si sa se faca un alt contract de finantare pentru o alta competitie. In Legea nr. 69 nu o se regasiti niciodata o conditie care sa interzica finantarea daca exista litigii ale clubului. Aceasta chestiune este hotarata de consiliul local. Nu cunosc nici sumele ce ar putut fi aprobate, deoarece ele se aproba tot de consiliul local.
Avocatul lui Catalin Chereches: Daca fiul sau lucreaza la DNA?
Mircea Niculae: Nu. Nu a lucrat niciodata la DNA. Fiul meu a fost detasat de la ANAF, in toamna anului 2013, la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, iar acum lucreaza la Ministerul Justitiei. Este specialist antifrauda si are in lucru dosare privind evaziunea fiscala. Specialistii ANAF de la DNA sunt angajati la Cluj.
Procuror: Daca isi mentine declaratiile date anterior la organele de urmarire penala si in fata instantei?
Mircea Niculae: Da.
Procuror: Daca isi aduce aminte despre o discutie care i-a si fost prezentata la urmarire penala si daca da, cine a participat, ce s-a discutat acolo si daca cele auzite corespund realitatii?
Mircea Niculae: Am fost chemat in toamna anului 2015 in biroul secretarei municipiului in care era prezent reprezentantul clubului, domnul Span Cristian, secretara municipiului si domnul primar. Eu am fost chemat la acea discutie cred ca de secretara municipiului. Domnul Span a pus problema si mi s-au cerut anumite explicatii cu privire la cesionarea contractelor de finantare, a unuia dintre ele si am replicat faptul ca nu se poate cesiona contractul respectiv pentru ca din punctul meu de vedere privea activitatea clubului ca atare. Din punct de vedere civil am spus ca e un contract intuitu personae. Nici in contractul de finantare nu se prevedea o asemenea cesiune.
Judecator: Stie de vreo datorie avuta de club catre primaria mun. Baia Mare?
Mircea Niculae: Era vorba despre vreo suma de 60.000 lei. De datoria de 316-317000 lei, am aratat ca a fost un audiat in toamna anului 2015 si in urma auditului s-a stabilit ca nu s-a decontat suma. Ea era o datorie pentru ca era o suma de recuperat. Ea era inregistrata in contabilitatea primariei, prin care clubul ar fi trebuit sa returneze municipiului acea suma. Documentele mi-a fost trimise pentru a recupera acele sume din punct de vedere civil. NU stiu din ce anume provenea acea suma.
Judecator: Daca pentru anul 2015, in afara de acea suma mai erau si alte restante?
Mircea Niculae: Toate aceste decontari, evidenta decontarilor se tinea la Serviciul finantari locale. A ajuns doar adresa prin care mi se cerea sa recuperez suma respectiva la club care era in jur de 316-317000. Daca erau alte decontari nerealizate aceste aspecte ar fi fost treaba Serviciului Finantari Locale care trebuia sa ma informeze sa le recuperez. M-a informat doar pentru acea suma de 316000 lei.
Judecator: Daca dupa recuperarea acelei sume au aparut alte cheltuieli pe care le-ar fi facut clubul si nu ar fi fost justificate pentru primarie legate de anul 2015?
Mircea Niculae: Au aparut cele constatate de Curtea de Conturi in urma controlului din vara (cred ca luna august) 2016. Daca erau altele trebuia sa fiu informat despre ele pentru a le recupera dar nu am fost informat de catre Serviciul Finantari Locale.
Judecator: Cine conduce acest Serviciu?
Mircea Niculae: La acel moment Serviciul de Finantari era condus de doamna Adriana Rusu.
Judecator: Despre finantarea clubului pe 2016 ar fi aflat ca s-ar fi oprit undeva un proiect?
Mircea Niculae: Nu, nu am aflat.
Urmatorul termen in acest dosar a fost fixat pentru data de 2 aprilie.
Ciprian DRAGOS