Autorităţile îşi propun depăşirea ratei de ocupare a forţei de muncă de 70% în următorii doi sau trei ani iar strategia Ministerului Muncii pe următoarea perioadă se orientează către îmbunătăţirea măsurilor de ocupare, a anunţat miercuri ministrul de resort, Marius Budăi, informează AGERPRES.
„Strategia Ministerului Muncii pe următoarea perioadă se orientează către îmbunătăţirea măsurilor de încurajare a ocupării. Noi trebuie să recuperăm acest decalaj, ceea ce s-a întâmplat scăzând rata ocupării forţei de muncă în această perioadă de criză economică şi criză sanitară. Ne propunem ca, cel puţin până în 2023 sau dacă nu finalul lui 2024, să depăşim rata de ocupare de 70%. Este un deziderat asumat şi în faţa Comisiei Europene şi asta nu o putem face decât prin măsuri clare”, a arătat Budăi, în cadrul Galei Financial Intelligence.
Ministrul Muncii a precizat, în context, că în programul de guvernare pentru perioada 2021 – 2024 sunt prevăzute granturi pentru calificarea angajaţilor.
„Ceea ce s-a gândit în programul de guvernare 2021 – 2024 merge pe două direcţii distincte. Una ar fi calificare/recalificare. Sunt în programul economic anumite granturi care o să vă fie făcute cunoscute pentru a vă putea califica personalul şi a-l adapta nevoilor care cu siguranţă sunt altele acum după criză. Vreau să vă trimit un îndemn la colaborare, să formăm grupuri de lucru comune astfel încât pentru ceea ce dumneavoastră întâmpinaţi în legătură cu atribuţiile Ministerului Muncii vă stăm la dispoziţie cu dorinţa de a le rezolva în termenul cel mai scurt posibil, prin dialog”, a arătat ministrul în faţa oamenilor de afaceri prezenţi la eveniment.
Pe de altă parte, şeful de la Muncă şi-a manifestat intenţia de a convoca Consiliul Naţional Tripartit înainte de sărbători şi de a iniţia dialogul pentru îmbunătăţirea legislaţiei muncii.
„În primul mandat am lucrat foarte bine cu cei de la IMM-uri, Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi alte organizaţii patronale dar şi sindicale. Aş vrea să trimit o invitaţie directă către mediul de afaceri pentru a îmbunătăţi legislaţia muncii ţinând cont de ceea ce România, dar şi întregul glob pământesc, a trăit în aceşti doi ani grei atât pentru cei care conduc şi care administrează o afacere, indiferent de mărimea ei, dar şi pentru angajaţi. Aici cred că rolul Ministerului Muncii este de a fi un integrator şi de a promova un dialog social onest în ambele sensuri între angajat şi angajator. Acel Consiliul Naţional Tripartit trebuie să funcţioneze într-adevăr. Îmi propun ca până în sărbători să convoc, şi l-am informat pe premier care a fost de acord cu intenţia mea, să convocăm un Consiliu Naţional Tripartit să începem practic să lucrăm pe ceea ce avem nevoie în perioada post-covid”, a mai precizat Marius Budăi.