- Publicitate -
Ad imageAd image

Ministerul Sănătății face planuri pentru valul 3 al pandemiei în România

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Ministerul Sănătății se pregătește pentru un val 3 al pandemiei în România, estimând că există o foarte mare probabilitate ca tulpina britanică a coronavirusului, dar și cea sud-africană să înceapă să se răspândească intens. Sunt experți care spun că acest val 3 își va face simțită prezența în România la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie.

„Vorbim acum de tulpina din Marea Britanie. S-ar putea ca în scurt timp să vorbim și de tulpina din Africa de Sud, pentru că încep deja să fie raportări în Europa de prezență a acestei tulpini. Tulpina din Marea Britanie are câteva particularități, în principal cea care vizează copiii, având o rată de transmitere și de contagiozitate mai mare la această grupă de persoane, deci deja avem un plus de grijă. De asemenea, rapiditatea cu care ea se extinde în toate celelalte țări ar trebui să ne dea și nouă de gândit”, a declarat duminică, la Digi24, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Întrebată dacă Ministerul Sănătății se pregătește pentru această eventualitate, a unei noi circulații intense a coronavirusului în România, Andreea Moldovan a dat asigurări că ministerul are un plan de rezervă pentru această creștere. „Pentru că ne gândim că este foarte posibil să apară un val 3 și la noi, drept care suntem în discuții în perioada aceasta și cred că vom definitiva un prim pas mare săptămâna viitoare. Va fi pe reorganizarea sistemului spitalelor COVID, non-COVID”, a detaliat secretarul de stat.

„Trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem acum – o scădere a numărului de cazuri -, dar să lăsăm posibilitatea ca în cazul în care numărul de cazuri crește, să ne putem rapid replia pe creșterea accesibilității pacienților COVID, dar mai ales pe o îngrijire de calitate a acestora. Deci, se lucrează și sperăm să venim săptămâna viitoare cu un plan în acest sens”, a anunțat Andreea Moldovan.

În context, medicul spune că tot ceea ce vede și aude în legătură cu petrecerile și aglomerațiile de oameni pe pârtiile de schi i se pare „absolut incredibil”.

„Ar fi fost de așteptat ca într-un an de zile de pandemie, în care au fost mulți oameni care s-au îmbolnăvit și, din păcate, au fost și oameni care au murit, să știm să fim mai înțelepți. Problema este în egală măsură și a celor care organizează astfel de întâlniri și petreceri, dar și a celor care acceptă să participe, pentru că se expun inutil unor riscuri”, a punctat secretarul de stat într-o intervenție la Digi24.

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu