Cultivatorii de usturoi vor putea primi şi în acest an un sprijin financiar de cel mult 3.000 euro/hectar prin schema de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de usturoi, fondurile totale alocate pentru derularea acestui program fiind de 29,7 milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre postat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), informează AGERPRES.
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a postat în secţiunea Transparenţă Decizională de pe site-ul instituţiei proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia, în anul 2023. Proiectul de act normativ stabileşte o schemă de ajutor de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi, potrivit Regulamentului (UE) nr. 1408/2013, care va fi implementată de către direcţiile pentru agricultură judeţene şi oficiile fitosanitare judeţene”, informează MADR într-un comunicat remis AGERPRES.
Conform sursei citate, schema ajutorului de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi s-a derulat şi în perioada 2019-2022. Astfel, continuarea acordării ajutorului reglementat de prezenta hotărâre va contribui la asigurarea necesarului de usturoi de calitate pentru consum şi la realizarea unei producţii cantitative şi calitative de usturoi, având rolul de a eficientiza activitatea exploataţiilor prin capitalizarea acestora.
„Suntem mereu alături de fermieri, găsim soluţii pentru a le oferi la timp tot sprijinul necesar, astfel încât aceştia să aibă predictibilitate şi stabilitate în activitatea lor. Prelungirea acordării acestui ajutor va contribui la menţinerea şi sporirea interesului producătorilor agricoli şi în anul 2023 pentru cultura usturoiului, în zonele cu tradiţie pentru această cultură, precum şi la echilibrarea balanţei comerciale prin reducerea importurilor, prin creşterea producţiei şi a consumului de produse româneşti, răspunzând astfel dorinţei consumatorului de a avea acces la produse proaspete locale”, a declarat ministrul Petre Daea.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023 pentru susţinerea producţiei de usturoi. Impactul bugetar este de 29.700.000 lei, echivalentul a maxim 6.001.200 euro.
Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice.
Pentru a obţine ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp şi să obţină o producţie de minim 3 kg usturoi/10 mp.
Cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 3.000 euro/ha şi se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.
„Depunerea cererilor se va realiza până la data de 16 mai inclusiv, iar valorificarea producţiei se va face în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv. Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare se vor depune până la data de 29 noiembrie inclusiv”, se menţionează în comunicat.