- Publicitate -
Ad imageAd image

Memoria, ca forma de justitie pentru ororile comunismului

Ad imageAd image
Ad imageAd image

„Atunci cand justitia nu reuseste sa fie o forma de memorie, memoria singura poate fi o forma de justitie”, crede Ana Blandiana. Asa a aratat motto-ul Memorialului de la Sighet, unde tinerii studenti de la Universitatea de Nord din Baia Mare au avut prilejul sa dezbata un moment istoric pe care multi dintre ei nu l-au trait: comunismul.

Si-au expus lucrari pe aceasta tema scriitori precum: Calin Andrei Mihailescu, Dumitru Radu Popa, Caius Dobrescu, profesorii universitari, Crina Bud, George Achim si Sanda Cordos.

George Visan, reprezentant al CNSAS, a oferit celor prezenti date exacte despre fosta Securitate. Acesta din urma le-a vorbit studentilor despre dosarele fostei Securitati numarate in kilometri, despre urmarirea scriitorilor, descriind modul in care agentii Securitatii (cu acte in regula sau doar simpli turnatori, care erau santajati de securitate) instalau microfoane in locuintele celor vizati sau chiar in cofensionarul bisericilor catolice.

Este aproape imposibil pentru unii studenti sa-si imagineze o perioada in care doctrina majora era de tip utopic, de aceea pentru multi dintre ei simpozionul a avut tenta didactica.

Totusi, discutiile din pauza s-au indreptat intr-o singura directie: aceea daca am scapat cu adevarat de acest regim.

„Mi se pare foarte interesat sa vorbim despre aceasta tema si ma bucur ca am avut prilejul sa dialogam cu oameni atat de inteligenti. Eu cred ca spiritul comunist a ramas si toti cei de la putere sunt inca sub influenta acelei doctrine”, ne-a declarat Cristina Lazar studenta la Universitatea de Nord din Baia Mare. Pe langa glumele despre telefoanele ascultate, studentii au avut multe de invatat.

„Simpozioanele de la Sighet reprezinta o recuperare a memoriei ca discernamant fata de ceea ce a reprezentat comunismul pentru Romania. Pentru mine comunismul reprezinta Tov. Nimic”, a mentionat studentul Vlad Uta.

Andreea Muresan

Distribuie articolul
ARE SENS?
Adaugă un comentariu