Societatea Academica Gheorghe I. Bratianu filiala Sighet a organizat a treia editie a simpozionului Memoria Bratienilor. Participanti la aceasta manifestare au fost oameni de seama ai Municipiului Sighetu Marmatiei, istorici, oameni de cultura, elevi si profesori.
Printre invitatii speciali ai manifestarii s-au numarat Mircea Pusca, presedintele executiv al Societatii Academice Gheorghe I. Bratianu, Cluj Napoca, profesor universitar doctor Ovidiu Pecican, din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj Napoca, doctor Liviu Taranu, cercetator in cadrul CNSAS Bucuresti, Ioan Cupcea si Virgiliu Tarau, autori, viceprimarul Ovidiu Nemes si memebrii ai Societatii Academice Gheorghe I. Bratianu Sighetu Marmatiei.
Manifestarea a avut loc in cadrul Muzeului Memorial din Sighet, locul in care marele academician roman si-a petrecut ultimii ani din viata.
Dupa cuvantul de salut al profesorului Ioan Ardelean Pruncu, presedintele fondator al societatii, al profesorului Marius Voinaghi, presedintele executiv al societatii, si viceprimarului Ovidiu Nemes, s-a citit si mesajul Mariei Bratianu, fiica lui Gheorghe I. Bratianu, a carei stare de sanatate nu i-a permis prezenta la eveniment.
Concursul desfasurat in cadrul simpozionului s-a numit Medalion Gheorghe I. Bratianu, la care au participat elevi de la liceele sighetene, Liceul Regele Ferdinand, Colegiul National Dragos Voda, Taras Sevcenko, Grupul scolar Forestier si Grupul scolar pentru Industrie Mica si Servicii.
In urma concursului, pe locul I, cu 95 de puncte, au fot elevii grupului Scolar pentru Industrie Mica si servicii, locul II, la egalitate de puncte, a fost Liceul ucrainean Taras Sevcenko si gup Scolar Forestier, locul III a fost ocupat de Colegiul national Dragos Voda, iar locul IV de Liceul Regele Ferdinand.
Profesorul Marius Voinaghi ne-a declarat ca toti participantii, indiferent de punctajul obtinut, au primit premii in carti in valoare de 1.200 de lei si diplome de participare.
Mircea Pusca, presedintele Societatii Academice Gheorghe I. Bratianu Cluj Napoca, ne-a declarat in exclusivitate ca astfel de manifestari sunt binevenite pentru toti romanii, pentru a nu-i da uitarii pe marii istorici si academicieni, precum Gheorghe I. Bratianu, care a contribuit la formarea unor idealuri nationale:
In cadrul manifestarii, profesorul universitar doctorul Ovidiu Pecican a lansat lucrarea „Dictionarul celor mai bune carti de istorie rmanesca”. O lucrarea despre care spune ca trebuie sa fie cunoscuta de toti romanii.
O alta carte lansata in cadrul acestui eveniment a fost cea a lui Virgil Tarau si Ioan Ciupea, lucrare intitulata „Liberali Clujeni. Destine in marea istorie”:
Manifestarea de sambata s-a incheiat in Cimitirul Saracilor din Sighetu Marmatiei, la Troita Bratienilor, unde au fost depuse coroane de flori, in memoria martirului Gheorghe I. Bratianu.
TV Sighet