Elevii de clasa a VIII-a care nu au putut participa, din diferite motive, la cele doua sesiuni normale ale evaluarii nationale pot fi testati, in perioada 25 mai – 2 iunie, conform calendarului Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).
Marti, 25 mai, elevii de clasa a VIII-a vor fi evaluati la Limba si literatura romana – proba scrisa. Elevii apartinand minoritatilor nationale vor sustine proba scrisa la limba si literatura materna in 27 mai. Ultima proba, cea la Matematica, din perioada speciala de evaluare va avea loc pe 2 iunie, examenul fiind scris.
Conform metodologiei in vigoare, evaluarea fiecarei lucrari se face de catre doi profesori din unitatea respectiva de invatamant, de regula unitate scolara cu personalitate juridica, iar in cazul in care nu exista cate doi profesori la disciplinele la care se sustine evaluarea nationala, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiata unitate de invatamant.
Evaluarea lucrarilor se va face „cu respectarea stricta a baremului unic de evaluare si de notare”, pe baza unui punctaj pe scara 1 – 100, acordandu-se 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte din oficiu.
Dupa evaluare, fiecare profesor va stabili nota prin impartirea la 10 a punctajului obtinut de elev, fara rotunjire, si o trece pe lucrare.
In cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se va calcula si se va trece pe lucrare nota finala, ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Aceasta nota este cea care se va lua in calcul pentru media de admitere in clasa a IX-a.
agerpres