Maramureșul, prezent la a doua întâlnire interregională din cadrul proiectului OpenRegioCulture

Ad imageAd image

O delegație a Județului Maramureș a participat în perioada 10-13 februarie la cea de-a doua întâlnire interregională din cadrul proiectului OpenRegioCulture – Co-crearea unui climat de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale. Întâlnirea interregională din cadrul proiectului finanțat prin Programul Interreg Europe 2021-2027 a fost găzduită de județul Hajdú-Bihar în Debrecen, Ungaria. Cu acest prilej partenerii din Polonia, România, Ungaria, Grecia, Franța, Olanda, Letonia, Germania și Belgia au dezbătut necesitățile persoanelor cu nevoi speciale identificate în cadrul proiectului cu scopul îmbunătățirii accesibilității resurselor culturale și naturale.  

Analize, expertizări, evaluări

Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean, agenda evenimentului a inclus sesiuni de prezentare a situației accesibilității în regiunile proiectului, analiza stadiului de implementare, precum și participarea la expertizarea și evaluarea exemplelor de bune practici privind accesibilitatea în regiunea gazdă.  

Județul Maramureș a fost reprezentat la întâlnirea OpenRegioCulture de către membri ai echipei de proiect din cadrul Consiliului Județean Maramureș și reprezentanți ai factorilor interesați de la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației și Asociația Autism Baia Mare.   

Regiunea gazdă, județul Hajdu-Bihar, a adus în atenția partenerilor exemple de bune practici privind accesibilitatea în instituții culturale și spirituale din Debrecen, prin vizite de studiu și prezentări la Muzeul Deri, Centrul Cultural de Artă Modernă și Contemporană MODEM, Casa și Școala Immannel, Congregația Bisericii Reformate, Teatrul Csokonai din Debrecen, precum și la Zoo Debrecen ca exemplu de accesibilitate la resurse naturale.

Exemple din Maramureș

Agenda evenimentului a inclus și workshop-ul dedicat co-creării în practică, respectiv prezentarea ghidului realizat în cadrul proiectului, precum și un schimb de experiență axat pe implicarea directă a persoanelor cu dizabilități în realizarea de acțiuni culturale. Exemple în acest sens au fost oferite de către reprezentantul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației care a prezentat Tabăra de vară internațională ”Co-crearea pentru incluziune”, respectiv de către reprezentantul Asociației Autism Baia Mare care a prezentat proiectul ”Rețetar pentru tineri bucătari”.  

Partenerii proiectului au analizat accesibilitatea pentru persoane cu nevoi speciale din punct de vedere arhitectural, digital și au investigat situația nevoilor de informare și eficientizare a comunicării. În încheierea evenimentului, au fost discutate detalii privind agenda celei de-a treia întâlniri transnaționale a proiectului, care va fi găzduită de Maramureș în perioada 25-26 iunie 2025, sub egida Consiliului Județean.

OpenRegioCulture este un proiect implementat de Consiliul Județean Maramureș prin Serviciul Diasporă și Relații Internaționale din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice. Mai multe informații despre OpenRegioCulture sunt disponibile aici.

Citește și: Gabriel Zetea: ”70% dintre proiectele aprobate prin Interreg NEXT România – Ucraina aparțin județului Maramureș”

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu