MARAMUREȘUL ARE O PROBLEMĂ – Gropile temporare de deșeuri trebuie să dispară

Ad imageAd image

Maramureșul tocmai se pregătește să ridice un depozit temporar de stocare a deșeurilor taman când premierul Florin Cîțu vorbește despre dispariția acestor depozite. La finalul ședinței de Guvern de săptămâna trecută, Barna a declarat: „I-am cerut domnului ministru, împreună cu domnul ministru al Afacerilor Interne o situație a unei scheme care mi-a fost prezentată, prin care deșeurile sunt depozitate în România sub titlu „temporar”. Acest lucru trebuie să dispară. O să avem o notă de informare săptămâna aceasta și modul în care nu vom mai permite în România astfel de scheme. În şedinţa de guvern au fost aprobate două ordonanţe din pachetul legislativ privind depozitarea, gestionarea deșeurilor și asigurarea tratării deșeurilor înainte de depozitare”.

„Politica Uniunii Europene este clară din acest punct de vedere în toate domeniile, indiferent dacă vorbim de industrie sau de deșeurile municipale, se dorește reducerea cantităților depozitate, creșterea procentului de reciclare sau de valorificare energetică. Este clar politica Uniunii pentru 2030, pentru 2050, în tot ce înseamnă gestionarea deșeurilor. Cea mai importantă țintă pentru 2030 este de 10% depozitare din total deșeuri municipale colectate. Este o provocare uriașă pentru unitățile administrativ-teritoriale. Ştim foarte bine că tot ce înseamnă implementarea legislației privind gestionarea deșeurilor municipale este în sarcina autorităților publice locale, chiar dacă infrigementul vine pe Ministerul Mediului, tot ce înseamnă serviciul de salubritate se gestionează de UAT, de unitatea administrativ-teritorială, bine sau rău, de foarte multe ori foarte rău, din păcate. Responsabilitatea este a unității administrativ-teritoriale atât din punct de vedere administrativ, cât și din punct de vedere politic. De foarte multe ori, această responsabilitate politică este cea care blochează adoptarea unor decizii radicale, dar eficiente pentru gestionarea deșeurilor”, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Rămâne de văzut unde se va ridica noua groapă temporară de depozitare a deșeurilor știut fiind că maramureșenii nu vor la ei în localități astfel de gropi de gunoi. Avem acum stare de alertă și o să vedem cum se va termina criza aceasta. S-a văzut clar că dacă în două zile nu se ridică gunoiul din Baia Mare e bai mare, orașul se împute cu totul.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu