Maramuresul pierde anual mii de hectare de padure, in urma taierilor ilegale. Cifrele par a fi privite cu mai multa ingrijorare de Uniunea Europeana decat de catre guvernele romanesti. Oficialii europeni au dat Maramuresul ca exemplu negativ in ceea ce priveste suprafetele de padure disparute. Din 2007 si pana acum, expertii au remarcat disparitia din judet a unei suprafete impadurite egala cu suprafata Bruxelles-ului! Daca parcurgem rapoartele oficiale anuale emise de diferite entitati care urmaresc fenomenul taierilor ilegale, constatam ca Maramuresul ocupa constant locul 1 la infractiuni silvice, prejudiciu sau cantitate de lemn taiata ilegal.
Raportul Greenpeace Romania pe 2016 arata ca prejudiciul inregistrat in urma taierilor ilegale in Maramures a fost de 17,9 milioane de lei. Cifra reprezinta 45,59% din valoarea totala a prejudiciului inregistrat la nivel national in urma furtului de lemne. Raportul Romsilva pe 2017 plasa Maramuresul pe primul loc la cantitatea de lemn taiata ilegal – 8.319 mc, adica peste 17% din cifra totala nationala. Datele pe anul 2018 ale Greenpeace Romania aratau ca Maramuresul ocupa locul 2 la numarul infractiunilor silvice (524 infractiuni) si locul 1 la valoarea prejudiciului.
„Situatia este una dezastruoasa, asupra careia am atras atentia de mai mule ori din Parlamentul Romaniei, in ultimii 3 ani. Ministrii s-au tot perindat, fara sa avem vreun efect. Defrisarile ilegale par un fenomen scapat de sub control. Incapacitatea statului de a opri aceasta practica este greu de inteles. Este neputinta sau lipsa de vointa? Se vorbeste mult de cardasii ale institutiilor statului cu marii exploatatori ilegali. Sa ne intelegem, padurea nu se fura cu caruta, ci cu camionul. Trebuie sa ne punem toate fortele politice la masa si sa cautam solutii pentru diminuarea acestui fenomen”, a declarat deputatul USR Maramures, Vlad Emanuel Durus.
Solutiile USR la problema taierilor ilegale sunt infiintarea „DNA-ului padurilor” si prioritizarea problemei taierilor ilegale IN CSAT. Deputatul va depune o noua interpelare pe acest subiect catre Ministerul Mediului Apelor si Padurilor.
Biroul de presa, Cabinet parlamentar Deputat Vlad Emanuel Durus