Consiliul Județean Maramureș a primit vizita reprezentanților Provinciei Flevoland (Țările de Jos) în perioada 24-26 februarie 2023. Județul Maramureș are o colaborare îndelungată cu cea mai tânără provincie din Țările de Jos, implementând împreună 5 proiecte de cooperare INTERREG și culminând cu înfrățirea administrativă semnată în 2015.
Odată cu izbucnirea conflictului armat din Ucraina, provincia Flevoland a hotărât să vină în sprijinul Consiliului Județean Maramureș în eforturile care vizează gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Astfel, provincia înfrățită a înființat „Fondul de urgență pentru Ucraina” în valoare de 1,5 milioane euro, de unde au sprijinit mai multe inițiative de ajutorare pentru Ucraina, inclusiv au susținut din martie anul trecut și până în prezent un număr de 27 de transporturi umanitare în Maramureș pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina.
Delegația Flevolandului a fost compusă din executivul provinciei, alături de principalii coordonatori de departamente din administrația provinciei, conduși de Leen Verbeek, aflat în Maramureș în dublă calitate de Comisar al regelui pentru provincia Flevoland si președinte al Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei.
Vizita a debutat cu prezentarea unei importante investiții private cu capital olandez din județul nostru, Printmasters. Compania specializată în personalizarea de produse promoționale își mărește capacitatea de lucru prin inaugurarea unei noi hale de producție. Reprezentanții Printmasters le-au prezentat celor din Flevoland portofoliul impresionant de clienți, piețele de desfacere, climatul investițional prielnic din zona noastră, dar și accentul pus pe protejarea mediului înconjurător in procesul de producție.
Reprezentanții Flevolandului au vizitat și depozitul logistic unde sunt gestionate toate ajutoarele umanitare pentru refugiații din Ucraina, inclusiv cele ce vin din Flevoland.
Doru Lazăr, vicepreședinte Consiliul Județean Maramureș, a mulțumit reprezentanților provinciei Flevoland pentru tot ajutorul oferit Ucrainei. ”Solidaritatea și buna colaborare între regiuni, țări, este foarte importantă în momente ca acestea, în care ne confruntăm cu o criză umanitară în Ucraina. Mă bucur că avem un partener atât de important precum regiunea Flevoland, și am încredere că împreună vom continua buna colaborare, atât pentru a oferi sprijin Ucrainei, cât și în proiectele inter-regionale pe care le avem în comun”, a declarat Doru Lazăr.
Un alt moment important al vizitei delegației Flevoland a fost vizitarea Punctului de Trecere al Frontierei Sighetu Marmației. Reprezentanții Sectorului Poliției de Frontieră Sighetu Marmației alături de cei de la ISU Maramureș au prezentat felul în care au gestionat valul de refugiați veniți din Ucraina, dificultățile întâmpinate, modul în care au reușit să conlucreze cu autorități și reprezentanți ai societății civile în această situație de criză.
Reprezentanții regiunii Flevoland au fost asigurați că această situație de criză este gestionată cu mult profesionalism, astfel încât să se asigure sprijinul necesar refugiaților ucraineni, dar și pentru a garanta siguranță la frontiera țării noastre.
De asemenea, pe agenda vizitei la Sighet a fost si centrul Blue Dot – Centrul Integrat de Asistență și Sprijin pentru refugiați și copiii acestora, înființat la punctul de frontieră Sighetu Marmației, fiind prima unitate de tip Blue Dot instalată în România după izbucnirea războiului din Ucraina, bazat pe conceptul de UNICEF. Centrul Blue Dot Sighet a fost operaționalizat de Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu grupul de lucru pentru managementul crizei, ONG-uri locale și internaționale și Direcția pentru Protecția Copilului Maramureș.
Reprezentanții ASSOC, ce au integrat în rândul lor refugiați din Ucraina, au prezentat modalități de sprijin pentru integrarea în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, în special femei, ideile acestora privind de start-up-uri pe plan local și inițiative de antreprenoriat social.
Unul dintre cele mai importante momente ale acestei vizite a fost transmiterea din Maramureș a mesajului Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei cu ocazia marcării unui an de la agresiunea militară a Rusiei în Ucraina. În prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Maramureș, Doru Lazăr, a prefectului județului Maramureș, Rudolf Stauder, prin vocea președintelui Leen Verbeek a fost transmis un mesaj puternic de condamnare a Rusiei și o reafirmare a solidarității pentru curajul poporului ucrainean: “Biroul Congresului Autorităților Locale și Regionale din Consiliul Europei se alătură solicitării comunității internaționale către Rusia de a pune capăt războiului din Ucraina și de a retrage necondiționat trupele sale de pe teritoriul Ucrainei.(…) Lăudăm solidaritatea și unitatea cetățenilor europeni, a orașelor și autorităților locale ce au primit milioane de refugiați din Ucraina și au oferit toată asistența posibilă pentru a sprijini și a veni în întâmpinarea nevoilor țării invadate de Rusia și solicităm ca acest sprijin să fie menținut și crescut astfel încât să ajutăm Ucraina să își apere țara și poporul”.
Prezența lui Leen Verbeek în dubla sa calitate în Maramureș, alături de delegația Flevolandului, reafirmă importanța strategică și încrederea reciprocă de care se bucură relația de înfrățire dintre Maramureș și Flevoland.
ZiarMM