Pe siteurile de imobiliare din Maramureș găsim fel de fel de oferte, case, apartamente sau garsoniere scoase la vânzare la preț de apartament. Se cer prețuri care nu se justifică, lucru observat și de specialiștii în imobiliare, care spun că astfel de exagerări pot dăuna pieței imobiliare din județ. Există această tendință a oamenilor de a cere cât de mult pe o proprietate pe care o scot la vânzare, însă realitatea nu justifică prețul cerut. Oamenii nu țin cont de foarte multe lucruri extrem de importante atunci când își fac evaluarea proprietății.
„Mă întreb și eu ca tine de unde scot aceste prețuri! Sunt exagerate unele prețuri! Ba da, strică piața imobiliară, dar nu că o strică, cât omul nu mai știe ce să înțeleagă! Oamenii ar trebui sa apeleze fiecare la un evaluator sau la un agent imobiliar, să-i spună prețul de piață, nu să-și pună fiecare niste preturi exorbitante, care nu reflectă realitatea! Da, nu-și cunosc proprietățile, sunt subiectivi, vând și sentimente ce-i leagă de imobilul respectiv sau de atâția bani ar avea ei nevoie și fără să stea prea mult pe gânduri își postează proprietățile la vanzare mult supraevaluate doar de ei! Nu sunt foarte mulți cei care fac asta, dar se înmulțesc pe zi ce trece, se molipsesc unii de la alții, sau chiar unii vânzători chiar cred că așa e piața imobiliara, ceea ce e total eronat!”, a declarat, pentru ziarmm.ro, Zoia Bozău, specialist în imobiliare.
Specialiștii în imobiliare maramureșeni spun că, atunci când ne facem o evaluare a proprietății pe care vrem să o vindem, ar trebui să ținem cont „de zonă, în primul rând, de amenajări, de materialele folosite, de certificatul energetic, adică ce clasă energetică are – A,B,C,D… Știm că A are costurile cele mai puține, dar aici ar intra casele verzi! Ținând cont de toate astea se face un preț pe mp. Apoi se înmulțește cu câți mp are și dacă are și teren la asta se adaugă terenul, pe mp sau pe ar”.
Dragoș HOJDA