Lucrările de cadastrare sistematică se desfășoară cu dificultate în județul Maramureș. Ovidiu Ștefan, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Maramureș, a enumerat o serie de factori care duc la această situație. Prima și cea mai mare problemă la nivel de județ este lipsa topografilor autorizați/firmelor autorizate sau interesul scăzut al topografilor autorizați/firmelor autorizate pentru a încheia contracte de prestări servicii și să realizeze efectiv lucrările de cadastrare corespunzătoare.
„Vorbim apoi de implicarea scăzută a administrației locale din unele UAT-uri în vederea realizării cadastrării sistematice, în principal datorită lipsei personalului de specialitate, interesul scăzut și foarte scăzut al proprietarilor/posesorilor pentru a participa la realizarea măsurătorilor topografice din teren pentru prezentarea limitelor și extinderilor imobilelor pe care le dețin în proprietate/posesie, lipsa actelor de proprietate sau neconcordanța dintre actele de proprietate și situația reală din teren, necunoașterea amplasamentelor, limitelor și extinderii imobilelor deținute în proprietate/posesie”, a arătat Ovidiu Ștefan.
Alte motive sunt calitatea slabă a lucrărilor de cadastrare realizate, prețul scăzut existent în perioada de început, care nu a fost atractiv pentru contractarea lucrărilor de cadastru sistematic sau numărul insuficient de angajați ai OCPI Maramureș în contextul în care numărul lucrărilor înregistrate pe cadastru sporadic este în continuă creștere.
Dragoș HOJDA