MARAMUREȘ – Lucruri inedite despre biserica din comuna unde cândva au trăit uriași

Ad imageAd image

Maramureșul se mândrește cu ale sale biserici de lemn, multe dintre ele considerate monumente istorice. Nu există localitate în județ unde să nu existe măcar o astfel de biserică. Pe Valea Izei le întâlnim în fiecare localitate, iar noi ne oprim la una aflată în localitatea Rozavlea, unde legenda spune că în vremuri demult apuse trăiau uriași. Legenda spune că o copilă, Rozalina, a luat în mână piticii de pe câmp și l-a întrebat pe tatăl său ce sunt. Iar acesta i-a spus că așa arată oamenii, că plugul tras de boi ară pământul iar tânărul care-i conduce o să îi fie soț. „Fata pădurii”, vrăjitoare, le-a împlinit dorințele, pe flăcău l-a mai înălțat, a mai micșorat-o pe Rozalina, s-au căsătorit iar așezarea lor s-a numit Rozavlea.

Știm că este singura biserică de lemn din localitate aflată pe lista monumentelor istorice, biserica fiind în fapt adusă pe actuala locație, la marginea drumului județean 186, la 1717 din Poienile de sub Munte, vechea biserică a localității fiind distrusă de tătari.

„La Poienile de sub Munte a funcționat ca biserică locală peste 80 de ani, deci biserica aceasta e mai veche de 300 de ani. A fost donată comunei Rozavlea și pusă pe locul vechii biserici care a fost arsă la 1710. După ce a fost adusă aici, a fost pictată, la 1724 s-a început prima pictură și s-a pictat în două etape. În prima etapă s-a pictat pronaosul de către Toader Hodor, iar a doua etapă a fost pe la 1810 de către Ioan Plohod, zugrav din Dragomirești. Pictura e originală, doar că acum vreo 12 ani s-a început restaurarea picturii și a durat vreo cinci ani. S-a curățat pictura și atat. A plouat foarte mult pe langă acoperiș și s-a degradat pictura din pridvor. Chiar la intrarea în biserică sunt două scene biblice, Sfantul Gheorghe pe cal ucigand balaurul, respectiv Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” ne spune Florin Roska, cel care întâmpină turiștii care vor să vadă această bijuterie arhitecturală.

Pictura e una interesantă. Avem scene despre Judecata de Apoi, respectiv la mijloc se află Fecioara Maria și grupurile de sfinți care vin la judecată. Tot aici avem cele 10 fecioare, cinci nebune și 10 înțelepte: „Cele cinci care nu și-au păstrat credința până la urmă și s-au luat după datinile și obiceiurile din lume și au pierdut credința, iar celelalte 5 fecioare și-au păstrat credința și Isus le deschide ușa în Paradis”. Mai avem reprezentate în lăcașul de cult lupta Sfântului Nestor cu Lie păgânul în costum de husar, diferite scena în care apare Iisus, scena Răstignirii și altele.

Dragoș HOJDA

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu