Inspectorii fitosanitari au efectuat în această perioadă controale la producătorii locali de tomate pentru a vedea dacă se respectă normele în vigoare și nu sunt folosite pesticide care să grăbească creșterea roșiilor, spre exemplu. Se știe că prin Hotărârea Guvernului nr. 1569/2022 s-a aprobat Programul de susținere a producției de tomate în spații protejate pentru anul 2023.
„Faptul că actul normativ, respectiv HG nr. 1569/2022 a dat posibilitatea valorificării producției până la data de 30 iunie 2023 a constituit o premiză a faptului că aceste culturi pot fi înființate atât în zonele de sud cât și în zonele cu temperaturi mai scăzute și totodată, a favorizat înființarea cu soiuri/hibrizi de tomate cu creșterea și ajungere la maturitate eșalonat conform geneticii specifice evitând astfel utilizarea unor substanțe care să grăbească procesul de maturare în vederea valorificării.
La această dată din 21.923 de solicitanți potențiali beneficiari care au înfințat culturi de tomate în spații protejate 1883 valorifică pe piață. Actul normativ prevede la art. 12 că în momentul când producția trebuie valorificată reprezentanți ai oficiilor fitosanitare din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare împreună cu producătorul agricol solicitant de ajutor de minimis trebuie să preleveze probe și să determine reziduurile de pesticide.
La acești producători agricoli, inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare au efectuat controale oficiale în scopul verificării Registrului de evidență a tratamentelor efectuate, dacă sunt utilizate produse de protecția plantelor omologate pentru cultura de tomate și este respectat timpul de pauză menționat pe eticheta produsului utilizat”, precizează Direcția pentru Agricultură Maramureș.
Au fost prelevate probe, iar rezultatele analizelor efectuate pentru determinarea reziduurilor de pesticide arată că tomatele care au fost furnizate pe piață sunt sigure pentru consumul uman.
Dragoș HOJDA