Maramureș: Ajutorul Guvernului pentru cheltuielile cu personalul din serviciile de asistență socială aflat în carantină sau izolare preventivă la locul de muncă, insuficient

Ad imageAd image

Bugetul județului Maramureș a fost rectificat pozitiv cu suma de 370.000 lei prin majorarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale cu o destinație clară. Este vorba despre finanțarea cheltuielilor cu alocația de hrană și cu indemnizația de cazare pentru personalul din serviciile sociale publice și private de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, a centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile aflate în izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate, în care nu au acces persoane din exterior.

În această perioadă, potrivit prevederilor legale, administrațiile publice au avut obligația de a asigura toate măsurile de protecție, atât pentru personalul din centrele de asistență socială, cât și pentru beneficiari. Contextul actual a prevăzut ca jumătate din personalul de asistență socială să se auto-izoleze la domiciliu, timp de două săptămâni pe lună, iar pentru cealaltă jumătate, a existat obligația izolării la locul de muncă sau în spații dedicate, obligație instituită prin ordonanțele militare.

Pentru acoperirea acestor cheltuieli de izolare și carantinare, Guvernul României a alocat suma de 370.000 lei județului Maramureș, însă aceasta este departe de a fi suficientă, cuantumurile zilnice stabilite pentru fiecare persoană în parte fiind foarte mici. Dacă spre exemplu, pentru persoanele care au intrat pe teritoriul României din afara granițelor țării și pentru care s-a instituit măsura carantinării, Guvernul României a alocat 300 lei/ persoană/ zi, adică 230 lei pentru cazare și 70 lei pentru trei mese, pentru personalul serviciilor de asistență socială, alocarea din partea Guvernului este de 106/ persoană/ zi, adică 90 lei pentru cazare și 16 lei pentru trei mese.

Președintele Consiliului Județean Maramureș s-a arătat dezamăgit de această decizie a Guvernului României, pe care o vede ca pe o nedreptate. „Este o mare nedreptate față de aceste persoane, care sunt până la urmă angajați ai statului român și care plătesc taxe și impozite către acesta. Mi se pare absurdă decizia Guvernului de a aloca 16 lei pentru trei mese pe zi. Din acest motiv, este necesară suplimentarea acestor resurse derizorii alocate de Guvernul României pentru ca noi, autoritățile locale, să tratăm proprii angajați cu respectul cuvenit.”, a declarat șeful administrației județene.

Acesta a mai arătat că suma de 370.000 lei nu va fi suficientă nici măcar pentru ca primăriile din județul Maramureș, care au servicii de asistență socială, să deconteze acești bani, în limitele stabilite de lege. Ținând cont de faptul că primăriile au în această perioadă la dispoziție resurse financiare extrem de puține, chiar dacă au foarte multe obligații costisitoare instituite în urma ordonanțelor militare, Consiliul Județean Maramureș a alocat suplimentar pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș suma de 250.000 lei, din bugetul județului, iar ajutorul Guvernului României să fie utilizat exclusiv pentru decontarea cheltuielilor efectuate de autoritățile locale care au servicii de asistență socială în subordine.

Șeful administrației județene a precizat că speră ca exemplul susținerii suplimentare a cheltuielilor cu personalul din serviciile de asistență socială să fie preluat și de către administrațiile locale, deoarece identificarea unui furnizor care să livreze mesele persoanelor carantinate, conform cuantumului stabilit, este imposibilă.

„Consiliul Județean Maramureș nu va utiliza niciun leu din suma de 370.000 lei pusă la dispoziție de Guvern, ci va lăsa administrațiile locale, care au în subordine servicii de asistență socială să facă acest lucru. Nu am putea să obligăm personalul angajat să stea două săptămâni în carantină, cu un buget de 16 lei pe zi, pentru 3 mese. Pentru că susținem în continuare proprii noștri angajați și colegi, am ales să alocăm suplimentar bani din bugetul propriu al județului. Sper ca acest lucru să fie făcut și de către administrațiile locale, deoarece este absolut imposibil să identifici un furnizor care să ofere trei mese pe zi, cu 16 lei.”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
SCHI - SNOWIN FEST ȘUIOR 2025
Adaugă un comentariu