- Publicitate -
Ad imageAd image

Majoritatea șomerilor din Maramureș provin din mediul rural

Ad imageAd image

La sfârșitul lunii martie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș erau înregistrați 3.456 șomeri (din care 1.734 sunt femei), rata șomajului fiind de 1,74%.

Comparativ cu luna februarie 2022, când rata șomajului a fost de 1,75%, în luna martie, acest indicator a avut o scădere  de 0,01 pp.

”Din totalul celor 3.456 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Maramureș, 971 sunt beneficiari de indemnizaţie de şomaj și 2.485 sunt înregistrați ca și șomeri neindemnizați. Dintre șomerii care beneficiază de indemnizație de șomaj, 894 șomeri provin din muncă și 77 sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ. În funcție de mediul de rezidenţă, 1.670 șomeri provin din mediul urban și 1.786 șomeri sunt din mediul rural.

Șomerii cu studii primare și fără studii au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi (26 %), urmați la diferență mică de  șomerii cu  studii gimnaziale (25 %) și șomerii cu studii liceale (24 %). Șomerii cu studii profesionale reprezintă 16 %, șomerii cu studii postliceale 3% iar cei cu studii superioare 6%, în totalul șomerilor înregistrați.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1.482 persoane sunt mediu ocupabile, 832 greu ocupabile, 846 foarte greu ocupabile și 296 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, a spus Ștefania Donca, purtătorul de cuvânt al AJOFM Maramureș.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu