Majoritatea partidelor au cheltuit aproape tot ce au primit în primele 6 luni sau mai mult

Ad imageAd image

Partidele politice vor primi 258 de milioane de lei din subvenţii în 2023, cheltuielile din subvenţii crescând în primele şase luni ale anului în curs, faţă de aceeaşi perioadă din 2021 şi 2022, relevă un raport de analiză a finanţării politice al Expert Forum, informează AGERPRES.

Astfel, cele şase partide care au dreptul la bani, potrivit rezultatelor alegerilor din 2020, au primit în conturi 125 de milioane lei şi au cheltuit 118 milioane de lei. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituţia care gestionează fondurile, a transferat către PSD 48,2 de milioane de lei, către PNL un total de 40,8 de milioane lei, către USR 22 de milioane de lei, iar la AUR 9,7 milioane de lei. PMP şi Pro România, partide neparlamentare, au primit 2,5 milioane lei, respectiv 1,8 milioane lei.

„Există o creştere semnificativă a cheltuielilor din subvenţii faţă de primele şase luni din 2021 şi 2022. Partidele au cheltuit 118 din 125 de milioane, faţă de 75 din 124 de milioane în 2022 şi 46 de milioane în 2021. Majoritatea partidelor au cheltuit aproape tot ce au primit în primele 6 luni sau mai mult, apelând la economii. Acesta este un calcul relativ, întrucât partidele care au primit cele mai mari sume din subvenţii au pus bani deoparte din anii trecuţi. (…) PSD a cheltuit 85%, PNL 81%, USR 104%, PMP 132%, AUR 131%, iar Pro România 243%. Cei mai mulţi bani s-au cheltuit pentru presă şi propagandă (49%), bunuri mobile şi imobile (10%), personal (9%), consultanţă politică (7%) şi activităţi cu caracter politic (5%)”, se arată în raport.

Pentru presă şi propagandă au fost cheltuiţi aproape 58 de milioane lei, dar în timp ce AUR şi Pro România nu au cheltuit bani pe această categorie, PSD şi PNL au cheltuit aproape două treimi din bani pentru această categorie, iar USR o treime.

„Aproape toate partidele au cheltuit sume semnificative pentru consultanţă politică şi sondaje de opinie, iar unele au investit şi în acţiuni de natură politică, ceea ce arată că se pregătesc pentru alegerile de la anul. USR rămâne partidul care cheltuie cel mai mult pentru personal – 4,9 milioane, comparativ cu 3,2 la PSD şi 1,5 la PNL. AUR a început să consume bani din subvenţii, cea mai mare cheltuială fiind aceea prin care s-au achiziţionat autovehicule pentru caravana medicală, în valoare de aproape 12 milioane de lei. Pro România continuă să cheltuie sume semnificative (mult mai mult decât a primit în primele şase luni din an) pentru cheltuieli cu avocaţi şi executori”, relevă raportul.

Potrivit Expert Forum, unele partide politice au început campania electorală devreme, observând că AUR a realizat în ultimele luni achiziţii din fonduri publice, pentru activităţi cu un puternic caracter propagandistic. Expert Forum relatează despre caravana AUR prin mai multe judeţe din ţară, cu scopul de oferi servicii medicale şi despre achiziţionarea a 20 de microbuze pentru elevi, pentru a le dona comunităţilor.

„Nu cunoaştem la acest moment sursa finanţării acestei achiziţii, însă dacă sunt fonduri publice, AUR nu poate dona aceste microbuze, întrucât ar fi contrar legislaţiei în vigoare. Şi achiziţionarea acestor maşini cu scopul de a fi donate (chiar şi declarativ) este discutabilă”, se menţionează în raport.

Expert Forum susţine că şi PSD a desfăşurat acţiuni prin care oferă servicii, care pot fi considerate campanie electorală sub acoperire, cum ar fi meditaţii pentru elevi sau consultaţii oftalmologice, care au loc în sedii de partid sau în spaţii marcate cu sigla partidului. Conform datelor publice, acestea nu sunt finanţate din subvenţii.

„Considerăm că scopul unui partid nu este acela de a presta servicii medicale sau sociale, ci de a realiza politici publice care să îmbunătăţească situaţia curentă, mai ales dacă are grup parlamentar. Aşadar, aceste acţiuni sunt mai degrabă populiste, au caracter electoral şi au rolul de a promova partidele într-un mod care nu încurajează competiţia politică onestă”, subliniază Expert Forum.

Organizaţia aminteşte că solicitările de rectificare bugetară din 2021 şi 2022 au fost iniţiate de AEP din propria iniţiativă, fără a exista solicitări din partea partidelor politice, dar în 2023 nu există informaţii despre solicitarea AEP de suplimentare a fondurilor, fapt considerat pozitiv.

Recomandările Expert Forum vizează dezbaterea într-un mod judicios şi transparent a proiectului de lege care modifică Legea 334/2006, reducerea limitelor pentru alocarea de fonduri şi deci reducerea sumelor plătite anual partidelor politice, impunerea unui sistem mai previzibil şi mai stabil de alocare a subvenţiilor, limitarea atribuţiilor AEP în gestionarea alocărilor subvenţiilor de stat, returnarea subvenţiilor nefolosite la final de an sau după o perioadă de trei ani.

Expert Forum vrea ca AEP să facă publice toate activităţile sale legate de finanţarea publică a partidelor politice, să furnizeze informaţiile solicitate, să explice modalitatea prin care este întocmit şi justificat bugetul pentru subvenţii şi să publice datele legate de finanţarea politică în format deschis.

Distribuie articolul
SCHI - SNOWIN FEST ȘUIOR 2025
Adaugă un comentariu