- Publicitate -
Ad imageAd image

MÂINI DE AUR – O tânără de 21 de ani din Oarța de Sus dă viaţă lemnului şi refuză să abandoneze tradiţia

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Când spui Maramureș spui, printre altele, lemn și lucrări din lemn, spui meșteri iscusiți în această artă a prelucrării lemnului. Celebrele porți maramureșene din lemn sunt creația unor meșteri pricepuți care au dus tradiția din generație în generație. Chiar dacă azi inoxul și kitsch-ul a luat locul lemnului în multe zone din județ, încă mai găsim case de lemn tradiționale și porți maramureșene în toată splendoarea lor, care nu ne lasă să uităm că lemnul se identifică cu Maramureșul.

La Oarța de Sus am întâlnit-o pe Giulia (21 de ani), care cochetează cu arta prelucrării lemnului cam de la vârsta de 11 ani, după cum singură recunoaște. Și o face cu mare, mare plăcere, din mâinile ei ieșind adevărate lucrări de artă.

„Am început aproximativ acum 10 ani, când îl tot vedeam pe tata cum sculptează și am început sa fur meserie. La început pe tot ce puneam mâna stricam și, ca să nu le vadă tati, le ascundeam. Mă tăiam încontinuu, dar după jumătate de oră eram iar cu dalta în mână. Am ales lemnul pentru că mi se pare să fie cel mai interesant material în care poți lucra comparativ cu piatra, metalul sau orice altceva. La lemn poți observa toate detaliile și nu stiu cum să zic, fiecare bucată de lemn este diferită și nu e plictisitor. Tati niciodată nu a pus dalta pe lucrările mele, chiar dacă greșeam, nu mi le repara niciodată, mă lăsa să-mi dau seama singură ce am greșit și ce să nu mai repet la următoarele lucrări”, a declarat Giulia, pentru ziarmm.ro.

Maramureșeanca noastră recunoaște că cea mai complexă lucrare pe care a făcut o este un tablou cu copacul vieții și noduri celtice. O lucrare complex poate dura și câteva luni de zile până să se poată finaliza, răbdarea fiind una din armele celor care sculptează lemnul.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu