Un numar de 16 bisericute din lemn, parte a patrimoniului UNESCO din judetul Maramures, au fost incluse intr-un program de reabilitare a infrastucturii si introducere a lor intr-un program turistic.
Proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” va determina cresterea importantei turismului in regiunea Nord-Vest prin punerea in valoare a simbolurilor de identitate regionala reprezentate de monumentele istorice, indeosebi bisericile din lemn.
Proiectul, in valoare de 4,5 milioane de euro, are in vedere reabilitarea infrastructurii, cailor de acces, panourilor informative, suport logistic in promovarea celor 16 bisericute din lemn aflate pe teritoriul judetului Maramures, parte a patrimoniului UNESCO.
‘Proiectul are deja o serie de achizitii realizate, vorbim de partea de publicitate si reclama prin care se va realiza un film de promovare. Avem parte de dirigentie de santier in curs de finalizare si suntem in etapa de a obtine ultimele avize pentru lucrari. Prin luna martie 2011, vom incerca sa atacam lucrarile efective. Avem cel mai mare numar de parteneri, 31. Fiecare dintre acestia au venit cu un aport in cadrul proiectului’, a declarat, luni, Dan Cocosila, manager de proiect din cadrul Consiliului Judetean Maramures.
Proiectul, singurul de mare intindere din ultimii ani in privinta promovarii obiectivelor cu potential turistic din Maramures, cuprinde printre altele reabilitarea drumurilor de acces din drumul judetean sau national principal pana in punctul de vizitare din incinta monumentului pe o distanta de maxim un kilometru. Realizarea de parcari pentru autoturisme si autocare in proximitatea drumului de acces in incinta obiectivului, construirea unui punct de informare turistica, alimentarea cu apa din surse locale individuale sau prin racordarea la sistemul centralizat de alimentare cu apa in cel mai apropiat punct, canalizare, iluminat stradal si arhitectural si de punere in valoare a obiectivului turistic.
Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, a spus ca bisericile de lemn maramuresene, unele vechi de peste 400 de ani, reprezinta o valoarea inestimabila de patrimoniu care trebuie sa ramana in timp mostenire generatiilor urmatoare. Finantarea proiectului este asigurata printr-un grant european.