Preşedintele PNL, Ludovic Orban, anunţă că PNL va propune prefecţi în 23 de judeţe, USR-PLUS va face propuneri pentru 14 prefecţi, în timp ce UDMR va avea 5 reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu. Funcţiile de subprefect vor fi împărţite, la fel ca şi cele de prefect, în funcţie de voturile primite de fiecare dintre forţele politice din coaliţia de guvernare, respectiv: PNL va avea 47 de subprefecţi, USR-PLUS va numi 28 de subprefecţi, iar UDMR – 10.
„În discuţia care am avut-o cu preşedinţii din cadrul coaliţiei, punctul de vedere aproape comun, care deja e în curs de implementare printr-o reglementare este acela că prefecţii sunt reprezentanţii Guvernului. Dacă sunt reprezentanţii Guvernului, nu trebuie să fie înalţi funcţionari publici, pentru că atâta timp cât sunt reprezentanţii Guvernului, Guvernul îi numeşte fără să aibă nişte constrângeri”, a afirmat preşedintele PNL luni seară, la B1 Tv.
El a precizat că la începutul negocierilor, PNL, USR-PLUS şi UDMR au stabilit un principiu, „care este un principiu corect care este aplicat în toate guvernările de coaliţie”, şi anume cel al reprezentării fiecărui partid în funcţiile publice în funcţie de voturile primite de la cetăţeni.
„Ponderea PNL este în cadrul coaliţiei de 54,8 %, ceva de gestul ăsta, ponderea USR-PLUS e în jur de 33 şi ponderea UDMR în jur de 12 virgulă ceva la sută. Asta e o pondere care este conformă cu voturile exprimate de cetăţeni şi practic girarea funcţiilor publice de reprezentanţii forţelor politice din coaliţie se face pe baza votului dat de cetăţeni. Nu au existat dispute. Sigur, au fost discuţii pe ce poziţii. (…) Este prima discuţie care am avut-o, legată de prefecţi, astăzi. În principiu, e o repartizare conform ponderii, Partidul Naţional Liberal are 23 de prefecţi, nominalizează pentru 23 de prefecţi, USR-PLUS pentru 14 prefecţi, UDMR pentru 5 prefecţi. În privinţa subprefecţilor, noi nominalizăm pentru 47, USR-PLUS – 28, UDMR – 10. S-a discutat o aplicare a ponderilor şi au început discuţiile legate de stabilirea unor criterii astfel încât să fie o distribuie cât mai justă a prefecţilor”, a adăugat Ludovic Orban.
El a spus că, indiferent de partidul din care fac parte, prefecţii şi subprefecţii nu pot ieşi „din cadrul guvernamental”.
„Din punctul meu de vedere, nu e aşa, un capăt de ţară, pentru că, până la urmă, orice prefect, din orice partid este, trebuie să aplice politica, programul de guvernare în judeţul respectiv. El nu poate să iasă din cadrul guvernamental, nu poate să facă altceva decât s-a angajat Guvernul să facă”, a menţionat preşedintele PNL.