- Publicitate -
Ad imageAd image

Lovitură la Palat: ”Mâna” lui Ionel Bogdan, găsită incompatibilă. Cine răspunde

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Nu și-a gătat mandatul de președinte al județului Ionel Bogdan, că a mai primit o servă fără retur, după ce a încălcat deliberat legea. De ce spunem că a fost deliberată treaba…, pentru că Ionel Bogdan a ȘTIUT că încalcă legea, a fost avertizat cu privire la acest aspect, însă a continuat să o sfideze. Mai exact, în martie 2022, ZiarMM.ro atrăgea atenția președintelui Consiliului Județean Maramureș cu privire la faptul că administratorul public al județului, Claudia Breban, la acea vreme, se afla în stare de incompatibilitate, ea ocupând simultan, timp de mai multe luni, două funcții: director al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte, precum și cea de county manager (administrator public al județului). Lui Ionel Bogdan nici că i-a păsat de lege și, în loc să rezolve problema legată de numărul doi al administrației județene, a menținut-o pe Claudia Breban în cele două funcții, încă o jumătate de an.

Pentru că Ionel Bogdan nu a luat nicio măsură, a fost sesizată Agenția Națională de Integritate, care a cerut atât Consiliului Județean Maramureș, cât și redacției ZiarMM.ro mai multe date referitoare la situația Claudiei Breban. De atunci, au trecut doi ani (enorm de mult pentru a constata ceea ce era extrem de evident pentru oricine cintește două paragrafe din lege) și iată că ANI a emis un document oficial care atestă fără echivoc faptul că administratorul public al județului Maramureș s-a aflat, timp de un an, în incompatibilitate.

Dincolo de chestiunile administrative, rămâne să vedem în ce măsură putem avea în acest caz și aspecte penale. De aceea, îl întrebăm pe Ionel Bogdan dacă infracțiunea de abuz în serviciu îi spune ceva (și ar trebui să îi spună, pentru că nu doar a numit-o pe Breban în funcție, dar a și menținut-o acolo DUPĂ ce a fost avertizat cu privire la incompatibilitatea în care se afla county managerul județului), iar pe Dumitrița Lazăr (de al cărei caz vom vorbi ceva mai încolo), șef peste juriștii CJ-ului, ce argument juridic a avut atunci când a semnat de legalitate la numirea Claudiei Breban ca administrator public, în condițiile în care legea interzice ocuparea simultană a celor două funcții. De altfel, și pe Dumitrița Lazăr o întrebăm de abuzul în serviciu, că poate îi va prinde bine pe viitor. Nici te miri cine îi va lua un interviu.

Fără să o mai lungim, trecem direct la consecințe. Care ar trebui să fie după cum urmează.

Number 1: Ionel Bodan să răspundă administrativ, penal și pecuniar pentru numirea și menținerea în funcții a Claudiei Breban, timp de un an. Adică, printre altele, să aducă niște bani de acasă și să acopere salariile acordate nelegal administratorului public.

Number 2: Dumitrița Lazăr, director Direcția Juridică, să răspundă la fel ca șeful ei (administrativ, penal și pecuniar), ba chiar mai drastic, pentru că era de datoria sa să îi explice lui Ionel Bogdan care e treaba cu respectarea legii.

Number 3: Claudia Breban, director Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, să răspundă, în primul rând, penal – pentru mai multe fapte, dintre care sugerăm cel puțin două: abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale, iar apoi administrativ (cu eject din funcțiile publice) și pecuniar (că tot e sărac bugetul public).

Așa cum precizam și în 2022, pentru Claudia Breban nu mai există decât o amânare a sancțiunilor. Tot așa, după cum urmează: destituirea și adio funcție publică timp de 3 ani.

Starea de incompatibilitate atrage după sine anumite sancțiuni. Art. 520 din OUG 57/2019 prevede că destituirea din funcția publică se dispune prin act administrativ a persoanei care are competența legală de numire în funcția publică, drept sancțiune disciplinară aplicată pentru motive imputabile funcționarului public […], dacă s-a ivit un motiv legal de incompatibilitate, iar funcționarul public nu acționează pentru încetarea acestuia într-un termen de 15 zile calendaristice de la data intervenirii cazului de incompatibilitate; situația de incompatibilitate se constată și se sancționează în condițiile Legii nr. 176/2010.

Ultimul act normativ prevede și alte sancțiuni, pe lângă destituirea din funcție. ”Persoana eliberată sau destituită din funcție sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului” – art. 25, alin. 2.

Vezi AICI cum semna acte Claudia Breban, în dublă calitate.

Distribuie articolul
- Advertisement -
1 Comment