LEGEA PESCUITULUI – Autoritățile vor sancțiuni mai drastice pentru pescari

Ad imageAd image

Anul viitor ar putea aduce o Lege a pescuitului în care vom avea sancțiuni drastice pentru cei care încalcă legislația în domeniu. Deocamdată, la finele lunii octombrie, Legea pescuitului era respinsă de Senat, iar acum actul normativ este în atenția Camerei Deputaților pentru dezbatere. Inițiatorii acestei legi spun că sunt multe neajunsuri pe care această lege ar dori să le rezolve. Sunt destule problemele cu care se confruntă pescarii, peștii sunt tot mai puțini, distrugerile tot mai mari și tocmai de aceea legea aduce sancțiuni drastice pentru cei care încalcă legea.

În Expunerea de motive la acest proiect de lege se arată că actuala legislație s-a dovedit a fi prea permisivă și incapabilă să ofere instrumentele necesare autorităților de reglementare și control: „Estimările specialiștilor indică o piață neagră a peștelui care ajunge la 80% din cantitatea totală de pește exploatat din habitate naturale”.

Conform Legii, practicarea pescuitului recreativ la mai puțin de 10 metri pe mal față de un alt pescar, lipsa deținerii a minimum doi saci menajeri de către pescarii recreativi sau sportivi, respectiv depășirea cotei de reținere stabilite pentru posesorul de permis pentru pescuit familial, toate acestea sunt fapte care vor fi sancționate cu amendă de la 1500 de lei la 3000 de lei.

Amendă cuprinsă între 3000 și 6000 de lei vor primi cei care vor captura viețuitoarele acvatice cu mana în bazinele acvatice naturale sau pescuitul acolo unde acesta este interzis. Inițiatorii acestei legi vorbesc despre amenzi care merg pană la 17.500 de lei în cazul introducerii în amenajările piscicole, fără avize legale, a speciilor acvatice alohtone sau atunci cand pescuiești cu echipamente care nu sunt acceptate legal. Legea pescuitului vorbește și de închisoare de la 2 la cinci ani și interzicerea dreptului de a pescui pentru o perioadă cuprinsă între doi și patru ani. Sunt vizate fapte precum reducerea debitului și a volumului de apă pe cursurile de apă în scopul pescuitului ilegal, pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiție și distrugerea icrelor embrionate de pește în zonele de reproducere naturală sau aruncarea sau depozitarea rumegușului, deșeurilor menajere și zootehnice pe malurile apelor, lacurilor, paraielor, bălților sau amenajărilor piscicole. Pescuitul cu japca, ostia, sulița, țepoaica, prin greblare sau harponare vor fi, de asemenea, fapte care vor fi pedepsite cu închisoarea. Și pentru că Maramureșul are printre ultimele populații de Lostriță, autoritățile s-au gandit ca pescuitul, omorarea, deținerea, transportul sau comerciailziarea lostriței să fie o faptă pentru care riști închisoarea de la 5 la 8 ani și interzicerea dreptului de a pescui pentru cinci ani.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu