- Publicitate -
Ad imageAd image

LEGE – Regulile obținerii actelor de identitate s-au modificat din 10 iunie

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Cel mult 10 persoane se mai pot înregistra la aceeași adresă cu domiciliul sau reședința, conform Legii 162 din 2023 publicată în Monitorul Oficial în data de 7 iunie și care se aplică cu data de 10 iunie.

„De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărții electronice de identitate se soluționează de către orice serviciu public comunitar de evidență a persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau de reședință al persoanei fizice. Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”, se rată în Legea amintită..

Limita prevăzută de lege nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa membrilor familiei extinse:„În sensul prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/soția acestuia, rudele titularului dreptului locativ ori ale soțului/soției în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”.

„În cazul persoanelor defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinței eliberate de unitatea administrativ-teritorială, din care rezultă adresa la care se stabilește domiciliul.Persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu, făcând excepție persoanele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a).

Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în legea mai sus amintită.

Avem și amenzi dacă nu se respectă prevederile legii mai sus amintite. Ele pleacă de la 75 lei și ating un maxim de 150 lei.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu