- Publicitate -
Ad imageAd image

Lazea: Romania ar trebui sa aiba un deficit bugetar de 1% din PIB, iar in vreme de crestere economica surplus bugetar

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Romania ar trebui sa aiba un deficit bugetar de 1% din PIB, iar in vreme de crestere economica peste potential, cum a fost in 2017, ar trebui sa aiba surplus bugetar, nu un deficit de 3% din PIB, a declarat joi economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, informeaza AGERPRES.

„Asta inseamna sa faci sanie vara si caruta iarna. Depasirea nivelului de 3% ar putea fi tolerata de Comisia Europeana, daca ne-am duce si ne-am lupta cu ea ca sa nu socoteasca deficit cheltuielile cu investitiile, cu pensiile, apararea si mai stiu eu ce. Niciodata in viata asta nu se va intampla acest lucru”, a mentionat Lazea.

Economistul-sef al BNR a subliniat ca societatea romaneasca nu considera ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii inregistrate, legate de buget si acest dezechilibru. „Acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii, ele sunt mai multe. Eu am inregistrat noua iluzii legate de buget si acest dezechilibru”, a spus Lazea.

Lazea a enumerat noua iluzii legate de buget: Prima iluzie este ca in Romania ar mai exista cota unica de impozitare. A doua iluzie este aceea ca „reducerea continua si fara limita a ratei de impozitare duce la cresterea veniturilor in toate cazurile”. Lazea a explicat ca ni se prezinta o situatie de falsa curba Laffer in care oricat ai scadea rata de impozitare, veniturile nu vor scadea, lumea va plati mai mult ca are mai putina rata de platit. „Toata lumea care l-a citit pe Laffer stie ca e vorba de o parabola. Scazi impozitarea pana la un anumit punct, dupa care daca continui sa scazi rata de impozitare, vei colecta mai putin, nicidecum mai mult. E de domeniul logicii, nu? Ca dovada, dupa relaxarea Codului fiscal inceputa in 2015, veniturile bugetare au scazut de la 35,5% din PIB, la 32,3% din PIB. Relaxarea Codului Fiscal inceputa in 2015 a costat bugetul circa 3% din venituri bugetare”, a subliniat economistul-sef al BNR.

A treia iluzie: „Compensarea eventualelor reduceri oricat de ample a ratelor de impozitare ar putea fi realizata printr-o mai buna colectare. „E adevarat ca printr-o colectare mai buna poti sa compensezi, dar hai sa vedem cat de mult poti sa compensezi oricat de mult ai vrea? Romania, de exemplu, colecteaza 67% din TVA si asta ii aduce 6,2% din PIB. Deci, daca am colecta 100%, ceea ce nimeni nu reuseste, vom mai aduce inca un 3%. Nicio tara nu colecteaza 100%”, a explicat Lazea.

Acesta a mentionat si a patra iluzie, respectiv „cresterea cheltuielilor cu salariile bugetare se poate face orisicat, nu ar trebui corelata cu niciun indicator macroeconomic, nici cu productivitatea, nici cu salariile din mediul privat, nici cu ceea ce solicita tabloul de bord din cadrul Semestrului european.

TAGGED:
Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu