- Publicitate -
Ad imageAd image

LĂCAȘ DE CULT – Catedrala Episcopală va fi gata în maxim 5 ani

Ad imageAd image
Ad imageAd image
Astăzi, 09 septembrie, se împlinesc 18 ani de la târnosirea demisolului Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare. Ne spun acest lucru oficialii Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care țin să arate că în 9 septembrie 2003 a fost târnosit Sfântul Altar de la demisol al Catedralei de către „Patriarhul Teoctist al României și Patriarhul Petros al VII-lea al Alexandriei Egiptului și al întregii Africi, înconjurați de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, la care au participat aproximativ 50.000 de credincioși din întreaga țară”.
Piatra de temelie pentru acest lăcaș de cult de pe Bulevardul Unirii a fost pusă la data de 20 iulie 1990 de către Înaltpreasfințitul Părinte Justinian Chira, Episcop al Maramureșului și Sătmarului. Din 1999 șantierul a fost preluat de către Episcopia Maramureșului și Sătmarului, părintele arhidiacon Dr. Nifon Motogna fiind numit administrator al Sfintei Catedrale.
„Pe Sfânta Masă a Sfântului Altar, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se săvârșește în fiecare zi de către părinții catedralei, începând cu ora 7.30 – în timpul săptămânii, iar în duminici și sărbători, de la ora 10:00. Astfel, din încredințarea Preasfințitului Părinte Iustin, Preacuviosul părinte arhimandrit Dr. Casian Filip, este eclesiarhul lăcașului de închinare. Pe drept și faptic cuvânt, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în dese cuvântări, o numește „Regină”, deoarece Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare este un etalon al slujirii preoțești, al culturii și evenimentelor de înaltă ținută academică ce se desfășoară aici în fiecare an.
Ca și operă de artă concepută de către arhitectul Dorel Cordoș, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” este o emblemă a municipiului nostru, o construcție monumentală care tronează și veghează spiritual asupra ținutului Eparhiei noastre, de la o margine până la cealaltă, fiind vizitată în fiecare an de zeci de mii de pelerini, atât din țară cât și din străinătate”, precizează Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
„Catedrala Episcopală se va finaliza cam în cinci ani! S-au investit un sfert din cât este valoarea lucrărilor, pentru că nu este investiție finanțată de la bugetul de stat și s-au cheltuit banii cu economie! La catedrala noastră sigur nu s-a furat din bani, pentru că nu a fost de unde! Valoarea lucrărilor până la ora actuală, la o evaluare a specialiștilor, ar fi de cel puțin 20 milioane Euro! În realitate s-au cheltuit aproximativ 7 milioane de euro! Ministru Noica ne-a zis să nu avansăm această sumă că nu ne crede nimeni! Dar asta este realitatea și atâția bani s-au adunat, din finanțările de la guvern, județ, primărie și de la binefăcători și credincioși ! Aceasta este realitatea pe cifre! Dacă exista finanțare, lucrările ar fi putut evolua mai repede! Dar nu ne interesează timpul ci valoarea lucrării și aceasta va fi unică! O ctitorie pentru veșnicie, pentru dăinuirea și nemurirea neamului românesc!”, au arătat reprezentanții Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, pentru ziarmm.ro.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu