Contrabanda cu țigări a cunoscut în acest an o creștere culminantă, în total în 9 luni de zile fiind confiscate aproximativ 1.400.000 de pachete de țigări. Valoarea acestor țigări depistate și confiscate este de circa 3 milioane de euro.
„Contrabanda cu țigări este principalul fenomen infracțional care se manifestă la această frontieră, iar în primele 9 luni ale acestui an au fost înregistrate 254 de dosare pentru contrabandă, fiind cercetate peste 150 de persoane. Au fost reținute 13 persoane, 9 persoane au fost arestate, au fost efectuate 24 de percheziții domiciliare, iar un număr de 56 de autoturisme au fost indisponibilizate și sunt depuse la sediul ITPF Sighet. Dintre acestea, multe sunt cu numere false sau sunt fără numere de înmatriculare. În 9 luni au reușit să confiscăm 1.400.000 de pachete de țigări, de diferite mărci. Observăm o creștere cu aproximativ 40% față de perioada similară a anului trecut, cand am avut aproximativ un milion de pachete de țigări. Valoarea acestor țigări este de aproape 16 milioane de lei, adică aproximativ 3 milioane de euro”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, inspectorul șef al I.T.P.F. Sighetu Marmației, comisarul șef de poliție Coman Florin.
În Satu Mare au fost 200.000 pachete țigări confiscate, Maramureș – 500.000 pachete țigări și Suceava – 700.000 pachete țigări. În ceea ce privește produsele accizabile care sunt trecute ilegal peste frontieră, de regulă acestea sunt destinate pieţei interne. Modul de acţiune al contrabandiştilor, a arătat conducerea ITPF Sighetu Marmației, diferă în funcţie de specificul fiecărei zone de frontieră, dar de cele mai multe ori, grupările îşi bazează acţiunile pe observarea itinerariilor şi a intervalelor orare acoperite de patrulele poliţiei de frontieră, încercând să speculeze orice breşă apărută în dispozitivul de supraveghere a frontierei.
„În această zonă sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale. În primele 9 luni ale anului 2021, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației s-au înregistrat 60 evenimente de frontieră în care polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare, prin focuri de avertisment trase în plan vertical, pentru reţinerea persoanelor care nu s-au supus somaţiilor legale, precum şi înspre pneurilor autoturismelor care nu au oprit la semnalul regulamentar efectuat de către patrulele aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”, a mai menționat Coman Florin.
Dragoș HOJDA