Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susținut o intervenție în cadrul reuniunii Grupului Arraiolos la Porto, în marja vizitei de stat pe care o efectuează în Republica Portugheză. În intervenția sa, Iohannis a făcut referire la războiul dintre Ucraina și Rusia, la rolul pe care îl are UE în acest război și la ce trebuie făcut de acum încolo.
„În aceste zile, nicăieri în Europa şi în nicio circumstanţă nu se poate trece cu vederea în vreun discurs ce se întâmplă în partea de Est a continentului nostru. Războiul actual împotriva Ucrainei este un punct de inflexiune al destinului nostru şi avem datoria să apărăm principiile şi normele juridice internaţionale care sunt atacate de Rusia. Exact asta este ceea ce am şi făcut. Suntem uniţi şi puternici, spre surprinderea Rusiei.
Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei sprijinul financiar, militar şi economic de care are nevoie pentru a câştiga războiul. Trebuie să continuăm să le oferim sprijin politic şi să planificăm asupra modului de a îi ajuta să îşi reconstruiască ţara, după încheierea războiului. Trebuie să-i ajutăm, de asemenea, să câştige pacea. Cea mai bună şansă de a o face este să construim pe Formula pentru Pace a Preşedintelui Zelenski.
Noi, europenii, atât individual, cât şi colectiv, trebuie nu numai să continuăm să oferim sprijin, ci şi să-i convingem pe alţii să o facă, astfel încât Ucraina să fie în cea mai bună poziţie pentru a negocia pacea. Iar Ucraina să fie singura care decide condiţiile pentru acea negociere.
Sunt mândru să spun că România a fost la înălţimea tuturor acestor imperative. Vom continua să o facem. Atunci când consolidăm securitatea Ucrainei, întărim şi securitatea noastră naţională. Şi a întregii regiuni. Republica Moldova este a doua cea mai afectată ţară de către război. De aceea trebuie să susţinem în continuare şi cu toate mijloacele noastre Chişinăul, în paralel cu ceea ce facem pentru Ucraina.
A câştiga pacea după războiul din Ucraina înseamnă mai mult decât a soluţiona relaţia dintre Ucraina şi Rusia în conformitate cu Carta ONU. Trebuie să ne asigurăm că ceea ce este corect şi util în actualele aranjamente de securitate, chiar dacă sunt subminate activ de Rusia, rămâne în vigoare”, a spus Klaus Iohannis.
Dragoș HOJDA