Sunt multe zone în Maramureș care pot face bani frumoși din dezvoltarea turismului montan. Declarativ o știu și autoritățile județene, care acum încearcă să facă ceva în acest sens. Tot declarativ, până la proba contrarie.
Știm că Maramureșul are 44 de trasee turistice omologate, din care 35 sunt administrate de Consiliul Județean Maramureș. Acum consilierii județeni vor revitalizarea turismului montan în județul Maramureș prin modernizarea și extinderea infrastructurii de trasee turistice montane. Pompos, dar nu chiar așa simplu de realizat.
Știm cu toții că în acest moment marcajele existente sunt insuficiente și totodată se impune executarea unor lucrări de reamenajare și întreținere a acestora. Planul autorităților județene este de a investi pentru 10 zone montane suma de 1,5 milioane lei, bugetul pentru o zonă montană, considerată pilot, fiind de 150.000 lei.
Încă nu a înțeles nimeni pe delin că șansa multor localități de a se dezvolta stă tocmai în exploatarea acestor resurse. Exemple, Băiuț, care are uin potențial turistic fantastic care este lăsat neexploatat, Borșa va da lovitura acum că telegondola, Moiseiul încearcă și el cu amenajări de noi trasee turistice și în rest nimic. Drgomireștiul vrea și el pârtie de schi, Cavnicul are noroc cu pârtiile de schi și atât, deși ar putea mai mult.
Dragoș HOJDA