Irakul a anunţat că a încasat peste 115 miliarde de dolari din vânzarea de petrol, în 2022, o cifră care indică faptul că ţara avansează în recuperarea poziţiei sale pe piaţă, după ani de regres din cauza crizelor politice şi a corupţiei, scrie agenţia EFE, informează AGERPRES.
Într-un comunicat, ministrul irakian al Petrolului, Hayyan Abdul Ghani, a afirmat că toate „cantităţile de petrol exportate au însumat peste 1,209 miliarde barili în 2022, cu o medie zilnică de de 3,32 milioane barili”.
El a semnalat că veniturile anunţate se bazează pe „statisticile preliminare” şi că operaţiunile de export s-au realizat conform studiilor de piaţă pentru companii de diverse naţionalităţi, inclusiv companii din China, India, Coreea de Sud, Turcia, Grecia, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia şi Rusia”.
Ministrul s-a felicitat „pentru succesele obţinute, care au dotat bugetul federal cu sume de bani care s-au ridicat la peste 115 miliarde dolari”.
Irak deţine una dintre cele mai mari cinci rezerve mondiale de petrol şi este stat membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Însă, ţara a fost în ultimii ani scena unor severe crize economice şi politice, precum şi a unor cazuri de corupţie, care au afectat exploatarea rezervelor de petrol şi gaze, inclusiv capacitatea statului de a furniza electricitate fără întreruperi cetăţenilor, mai scrie EFE.
Abdul Ghani a declarat la finele lui 2022 că una dintre priorităţile noului Guvern irakian, validat de Parlament în octombrie, „este reabilitarea sistemului de export al petrolului” şi a adăugat: ” avansăm cu planurile şi vor obţine rezultate tangibile în următorii ani”.
Irak exporta până la mijlocul anului trecut în jur de 2,991 milioane barili pe zi, dar această cantitate a fost majorată în lunile următoare până la 3,3 milioane de barili/zi, conform datelor companiei guvernamentale responsabile cu operaţiunile de export, SOMO.