Sâmbătă și duminică, 27-28 august 2022, are loc Festivalul Interjudețean de Folclor ”Hora la Prislop”, într-un cadru natural de poveste aflat în Pasul Prislop din Maramureș, la granița dintre județele Maramureș, Suceava și Bistrița-Năsăud.
Aflat anul acesta la a 50-a ediție, evenimentul va valorifica şi va promova într-un mod cât mai autentic identitatea și patrimoniul cultural al maramureșenilor, bucovinenilor și bistrițenilor, obiceiurile și datinile moștenite de la strămoși și păstrate cu sfințenie până în zilele noastre.
Prima zi de festival va debuta cu o paradă moto, iar seara cei prezenți se vor putea bucura de un concert folk-rock.
A doua zi, duminică, după slujba religioasă oficiată la Mănăstirea Prislop, cei prezenți se vor putea bucura de concertele și programele artistice oferite de ansambluri folclorice din cele trei județe: Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, Ansamblul Folcloric Cercănelul, Ansamblul Folcloric „Baltagul”, Ansamblul Folcloric „Cununa de Sânziene” și grupuri folclorice din județul Suceava și Republica Moldova.
De asemenea, principala activitate a evenimentului este hora. Astfel că, toți cei prezenți vor fi invitați să se prindă într-o horă mare. Pe lângă toate acestea, programul evenimentului va fi completat de parada cailor, ateliere de creație, demonstrații gastronomice, observații astronomice, târgul produselor tradiționale și al meșterilor populari, dar și de o tabără dacică cu tematică istorică.
”Îi invit cu mare drag pe maramureşeni, dar şi pe oaspeţii dornici să ne descopere judeţul să vină la Hora la Prislop pentru a se bucura de un program deosebit, desfășurat în cadrul celui mai vechi festival de folclor din județul Maramureș care are ca scop promovarea tradiţiilor, obiceiurilor, dansurilor, cântecului şi portului popular.”, a transmis Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Evenimentul de anul acesta este organizat de Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Orașului Borșa în parteneriat cu Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș.
ZiarMM