Ionel Bogdan: Maramureșenii vor beneficia din plin de Planul de 100 de miliarde de euro pentru România

Ad imageAd image

Planul național de investiții și de relansare economică, „Reclădim România”,  care va cuprinde investiții de peste 100 de miliarde de euro în școli, spitale, grădinițe, construirea a mii de kilometrii de autostradă și drumuri expres a fost lansat în prezența președintelui Klaus Iohannis, a premierului Ludovic Orban și a echipei guvernamentale a PNL.

Planul propune un model de creștere economică axat pe stimularea și dezvoltarea capitalului autohton, a competitivității companiilor românești, investiții în domenii strategice ale infrastructurii publice, transformarea digitală a economiei și a administrației publice, pregătirea economiei pentru noua revoluție tehnologică și tranziția către o economie durabilă.

Implementarea noului model de dezvoltare va face ca Produsul Intern Brut pe cap de locuitor să ajungă la 87% din media UE27, în 2025.

Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-ministrului afirmă că: ,,Maramureșenii vor beneficia din plin de măsurile din Planul de relansare economică  deoarece multe vizează și regiunea Nord-Vest, așa cum este spitalul regional de la Cluj, construcția de drumuri, dezvoltarea rețelei de gaze, investiția în școli, grădinițe, spitale orășenești. Schimbăm modul de administrare a țării și schimbăm modul de administrare a județului nostru, pentru a nu mai rata oportunități de dezvoltare și investiții din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Lipsa de strategie a PSD la nivel central și local ne-a costat mult și acest lucru se vede încă în absența unor proiecte majore, de care cetățenii ar avea mare nevoie. Noi facem lucrurile altfel. Punem interesele oamenilor pe primul loc și găsim cele mai bune soluții la problemele lor. Prin investiții, reclădim Maramureșul, reclădim întreaga Românie și astfel românii vor avea o viață mai bună aici, acasă.”

Printre măsurile prevăzute în Planul Național de Investiții și Relansare Economică, ce are 20 de mari domenii de dezvoltare, sunt granturi de sprijin pentru repornirea IMM-uri, inclusiv scheme de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid-19, granturi pentru inițiative antreprenoriale inovative și pentru digitalizarea companiilor, prelungirea indemnizației de șomaj tehnic, sprijin pentru program flexibil de muncă.

La capitolul investiții în infrastructură, Planul prevede conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice, conexiunea cu rețelele de transport pan-europene și drumuri expres cu investiții de peste 35 de miliarde de euro, reabilitarea căilor ferate cu peste 3000 Km cu costuri de 18 miliarde de euro, infuzia de capital în proiectele navale și aeroportuare de peste 7 miliarde de euro.

Sănătatea este un capitol important în acest program și prevede construcția a 3 spitale regionale, o investiție de 1,6 miliarde de euro, inclusiv la Cluj, 1450 unități medicale în mediul rural, 25 spitale județene și 110 spitale orășenești.

În ceea ce privește educația, se prevede reabilitarea a aproape 3000 de școli, construirea a 180 de grădinițe noi, 40 de campusuri școlare și 30 de cămine studențești, Totul pentru a oferi cele mai bune condiții elevilor și pentru a stopa abandonul școlar.

Dezvoltarea locală e e prezentă și ea în Planul lansat de Guvern. Vor fi finanțate 750 de proiecte de canalizare și apă, se va realiza racordarea la rețeaua de gaze a 70% dintre locuințele din România și modernizarea a 20.000 de km de drumuri locale și 7000 km de drumuri județene.

De asemenea, Guvernul propune o serie de măsuri de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii și a industriei agro-alimentare. Concret, Guvernul va finanța depozitele de comercializare a produselor agricole, va oferi granturi pentru achiziția de echipamente pentru irigații și de finanțare pentru antreprenoriat rural și instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat.

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică prevede și investiții în infrastructura sportivă prin încurajarea sportului de performanță, construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000-30.000 locuri sau construirea a 250 săli de sport școlare, 45 bazine didactice, 400 baze sportive cu o valoare totală estimată de 5,5 miliarde de lei.

Programul ”Reclădim România”, în valoare de peste 100 de miliarde de euro, urmează să fie finanțat atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene. Este cel mai ambițios plan de dezvoltare a României din ultimii 30 de ani și va schimba radical întreaga țară.

PLANUL NAȚIONAL DE INVESTIȚII ȘI RELANSARE ECONOMICĂ, GUVERNUL ROMÂNIEI – IULIE 2020

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu