INVESTIȚIILE MARAMUREȘULUI – Ni le-au promis, acum vrem să le vedem făcute-n 2022

Ad imageAd image

Nu a existat an în care maramureșenilor să nu li se promită marea cu sarea. Însă ultimii ani au adus o serie de proiecte finalizate pentru Maramureș, chiar dacă unii erau sceptici. Drumul Județean de pe Valea Izei este unul din aceste proiecte finalizate, la fel drumul județean de pe Valea Ruscovei. Drumul Nordului este un alt proiect care a fost finalizat, chiar dacă anul trecut a dat bătăi de cap serioase șoferilor. Și totuși sunt și alte proiecte care așteaptă finalizarea. Barajul Runcu este numai una din acele investiții care a apărut pe agenda fiecărui om politic care s-a aflat la conducerea județului din 1990 încoace. Fiecare a promis că se va finaliza lucrarea și iată-ne în 2022 și lucrarea este încă departe de a fi finalizată. La baraj se lucrează din 1985 și au trecut ceva ani, dar s-au cheltuit și mulți bani. Greu de crezut că se va finalize în acest an, însă nu se știe niciodată.

Poate în 2022 dăm și o utilitate clădirilor care stau în paragină, la Borșa, la baza pârtiei de schi și a telescaunului. O imagine dezolantă care îi așteaptă pe turiștii deloc puțini care ajung în zonă și care se întreabă cum e posibil ca aceste bijuterii să fie lăsate în grija șobolanilor și a mucegaiului. Mai ales de când cu dezvoltarea turismului în zona aceasta de Borșa-Moisei-Vișeu. În 2022 așteptăm să vedem o modernizare și a restului de drum județean 186 rămas, porțiunea care pleacă de la Vadu Izei și ajunge până la Bârsana. Așteptăm în 2022 pași concreți cu privire la magistrala de gaz din Maramureșul Istoric, deși la ce prețuri au acum gazele nu se prea va mai înghesui lumea să se racordeze. Banii în buzunar sunt mai importanți decât confortul.

Alte proiecte pentru care așteptăm în 2022 să vedem pași concreți sunt cele legate de centura ocolitoare a Băii Mari, drumul Expres Baia Mare-Suceava, finalizarea gropii de gunoi de la Fărcașa. Tot legat de drumuri, poate anul acesta reușim să facem ceva cu DN18B Baia Mare-Târgu Lăpuș, care acum a rămas singurul drum național lăsat de izbeliște. Acele denivelări sperăm să dispară în 2022 și să avem un drum la standarde europene. Așteptăm să vedem acele piețe tradiționale promise de autoritățile județene. Să vedem cum va fi pus în valoare Castelul Teleki, acum că a fost cumpărat de Consiliul Județean. Vrem un drum județean Cavnic –Băiuț modernizat, că e o zonă aproape deloc exploatată turistic. Porțile de lemn de la intrările în județ vrem să le vedem ridicate în picioare.  Vrem în 2022 să vedem ceva pași făcuți legat de podul peste Tisa.

Legat de Baia Mare, așteptăm să vedem supravegherea video a orașului promisă, pistele de biciclete de-a lungul Săsarului, Castelul Pocol reabilitat sau clădirile din centrul vechi al Băii Mari. Poate facem ceva și cu acel monument făcut de Karoly Kadar, care, la cum arată acum, nu face cinste orașului.

Colac peste pupăză, sunt multe promisiuni făcute de autorități pe care acum așteptăm să le vedem transpuse-n fapte. Și abia a început anul și încă nu s-au făcut alte promisiuni, mai ales că urmează ani electorali în curând.

Cavnic Baiut

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu