Interviul săptămânii: Liliana Moga, consilier județean – ”Primul Ghiozdan” este un proiect de succes. Dacă unii nu înțeleg, e problema lor

Ad imageAd image

Proiectul ”Primul Ghiozdan” a împlinit în luna septembrie, când copiii s-au întors la școală, șase ani de când funcționează la nivel de județ. Derularea sa cu regularitate a adus multă bucurie elevilor care au trecut pentru prima dată pragul unei săli de clasă. Copiii din toate unitățile de învățământ ale județului au fost întâmpinați în întâia zi de școală cu un simbol al oricărui elev: ghiozdanul. Un cadou pe care îl vor ține minte toată viața. Cunoscut și apreciat atât de părinți, cât și de elevi, ”Primul Ghiozdan” are o istorie de aproape un deceniu și puțini sunt cei care știu cum a început această ”frumoasă poveste”, așa cum o numește inițiatorul proiectului. Cu tot succesul de care se bucură, există și voci, printre care și cea a președintelui Consiliului Județean Maramureș, care susțin că proiectul e perimat și ar trebui înlocuit cu altceva.

Într-un interviu acordat în exclusivitate publicației noastre, consilierul județean PSD Liliana Moga ne spune cum a început totul.

Reporter: Când s-a materializat ideea pe care ați avut-o legată de un ghiozdan echipat, pe care copiii să îl primească în prima lor zi de școală?
Liliana Moga: ”Primul Ghiozdan” a luat naștere in anul 2013, atunci când împreună cu Părintele Codrea de la Biserica ”Buna Vestire” din Baia Mare și împreună cu Asociația Martyria am făcut posibil ca 20 de copii de clasa 0 sa primească ghiozdane complet echipate, pentru a începe sub cel mai bun augur cursurile noului an școlar. Eram consilier municipal la acea dată și mi-am dorit să ofer și eu ceva locuitorilor municipiului nostru. Deși gestul meu a fost unul simbolic raportat la populația Băii Mari, am considerat că este un început, iar dacă fiecare reprezentant al mediului economic ar fi oferit ghiozdane unui număr de 20 de copii, eram convinsă că acțiunea ar fi fost una extrem de apreciată și la un nivel mult mai mare.
Însă pot spune că în acest fel a a început această poveste frumoasă, emoționantă și nu în ultimul rând, una cu multe ecouri pozitive, un proiect primit cu mult drag de beneficiari și care, consider eu, a fost și foarte util. Ulterior, proiectul acesta a fost implementat la nivelul municipiului Baia Mare, iar în anii următori, alături de familia mea, am oferit ghiozdane copiilor din mai multe comune maramureșene.

Reporter: Când a fost oficial implementat ”Primul Ghiozdan” la nivel de județ.
Liliana Moga: ”Primul ghiozdan” a devenit un proiect județean în anul 2017, iar în ultimii șase ani, toți copiii care au început clasa 0 în acest interval, din toate orașele si comunele Maramureșului, au primit, din partea administrației județene, un ghiozdan echipat cu tot ce au nevoie pentru școală.

Reporter: Este cel mai important proiect al dumneavoastră?
Liliana Moga: Nu știu dacă e cel mai important, dar cu siguranță este proiectul meu de suflet. Mereu am spus că, indiferent ce funcții voi deține la nivel administrativ, voi munci și mă voi implica activ în implementarea proiectelor bune pentru comunitatea pe care vremelnic o reprezint, astăzi in calitatea mea de consilier județean PSD. Și sunt fericită că ”Primul Ghiozdan” a fost implementat la nivel de județ sub conducerea fostului președinte al Consiliului Județean, Gabriel Zetea, iar în prezent, așa cum am precizat, are deja o continuitate liniară de șase ani. Este un proiect de care mă simt legată sufletește, un proiect pe care l-am urmărit cum crește, de la an la an. Totodată, în fiecare an am fost prezentă pe cel puțin o rută din județ, însoțind echipa Consiliului Județean care a dus ghiozdanele în teritoriu. De fiecare dată am simțit o împlinire și o bucurie greu de redat în cuvinte.

Reporter: Anul acesta nu toți copiii din clasa 0 au primit ghiozdanul. Ce s-a întâmplat?
Liliana Moga: Anul acesta m-a încercat un sentiment de tristețe, văzând că pentru implementarea proiectului a avut de suferit. Dacă în anii trecuți, elevii aveau parte în prima zi de școală de ghiozdanul care îi aștepta pe bancă, anul acesta doar o parte dintre ei au trăit această bucurie și emoție, în data de 5 septembrie. Pentru ceilalți, acest ghiozdan, ce trebuia să reprezinte și primul lor contact cu școala, a ajuns doar în intervalul 12-14 septembrie. Da, este trist să știu că elevii maramureșeni, beneficiarii direcți ai proiectului, au fost privați de această bucurie din cauza managementului defectuos al executivului Consiliului Județean. Și, din păcate, tristețea și dezamăgirea mea este și mai mare, pentru că actualul președinte al CJ Maramureș, aflat vremelnic la cârma județului, consideră că proiectul a devenit ”perimat”, exact așa s-a exprimat, și că ar trebui înlocuit cu altceva, doar că încă nu știe cu ce. Cred că nu înțelege relevanța demersului, dar e problema sa, iar maramureșenii nu ar trebui să sufere din cauza asta.

Reporter: Este în pericol de a se desființa acest proiect?
Liliana Moga: Eu sper să nu se întâmple asta. Pentru că nu există nicio justificare să renunți la o inițiativă ce s-a dovedit a fi bună și apreciată. Însă vreau să fac precizarea că același președinte de Consiliu Județean afirma, anul trecut, că ”Primul Ghiozdan” este un proiect bun, iar toate proiectele bune merg mai departe, indiferent de cine au fost implementate sau promovate. Iată că în decursul unui singur an și-a schimbat radical discursul cu privire la acest proiect, care pentru mine este atât de important, tocmai datorită faptului că a venit în sprijinul a zeci de mii de maramureșeni, în acești șase ani. Simt o durere acută în suflet doar la gândul că, anul viitor, în locul unui ghiozdan menit a-i bucura pe cei mici, aceștia ar putea primi un voucher valoric, pe care, la șase ani, sunt convinsă că nu îl înțeleg și nici nu vor ști ce pot face cu el.
Dacă am face un experiment, acum, iar copiilor care anul viitor vor merge la școala le-am întinde, în același timp un ghiozdan și un voucher, nu este limpede ce vor alege? Primul ghiozdan pe care îl are un elev este simbolul școlii, ce îl însoțește pe copilul maramureșean de clasa 0 pe drumul cunoașterii.

Reporter: Ce veți face pentru a menține în viață inițiativa primului ghiozdan.
Liliana Moga: Un lucru este sigur: voi milita ca proiectul să meargă mai departe, în această formulă în care este deja consacrat. Cred cu tărie în înțelepciunea colegilor mei din Consiliul Județean, indiferent de culoarea politică a fiecăruia, că vor susține ”Primul Ghiozdan” în forma actuală, așa cum au făcut și în decursul acestor șase ani de desfășurare a proiectului. Pentru că ”Primul Ghiozdan” este astăzi un proiect al Consiliului Județean, un proiect despre care întregul Maramureș a aflat, iar foarte mulți au reușit deja să se bucure de beneficiile lui.

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu