- Publicitate -
Ad imageAd image

Interviu: Jeong O. Park, coreeanul care s-a indragostit de Maramures. Park scrie un ghid de 500 de pagini despre Romania

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Zilele acestea in Maramures a poposit Jeong O. Park, profesor universitar la Hankuk University of Foreign Studies din Seul, seful departamentului de studii romanesti. Aceasta institutie de invatamant este recunoscuta ca fiind a treia universitate de lingvistica si limbi straine din lume. Jeong O. Park are 53 de ani si doi copii, pe Ion-20 de ani (fata) si Hosăng-17 ani (baiatul). Ambii copii isi doresc sa viziteze tara noastra si de cate ori au ocazia profita de prezenta tatalui lor pentru a le povesti lucruri noi despre Romania.

In Romania, Park a venit pentru prima data in anul 1991 pentru a-si face studiile la o universitate din Bucuresti. A fost atat de fascinat de umanitatea romanilor si frumusetea locurilor incat s-a hotarat sa le prezinte tara si conationalilor sai. Astfel, Park a scris un ghid turistic de 500 de pagini, care cuprinde texte si fotografii elocvente, cu frumusetile Romaniei. Intre aceste pagini un loc aparte a fost alocat si judetului nostru.

Park a mai fost in Maramures pentru a-si culege date si informatii, dar si pentru a imortaliza cele mai frumoase asezari. La noi, l-au atras legendele haiducului Pintea, cimitirul de la Sapanta, bisericile Unesco, dar si partea turistica si gastronomica. Park ne-a dezvaluit ca s-a indragostit de bucataria maramureseana. “Supa de hribe”, painea de casa, dulceata de afine si horinca sunt in topul preferintelor sale.

Deocamdata ghidul nu este finalizat insa cu siguranta va vedea lumina tiparului in viitorul apropiat. Jeong O. Park ii este recunoscator profesorului universitar Dunca Petru, de la Centrul Universitar Nord Baia Mare, care l-a ajutat, sustinut si incurajat in demersurile sale.

Jeong O. Park a dezvaluit, pentru ZiarMM.ro, cateva informatii din cuprinsul ghidului sau.

Reporter: Ce v-a determinat sa faceti acest ghid?

Jeong O. Park: Romania este o tara foarte frumoasa. Prin acest ghid as vrea sa arat poporului meu potentialul pe care il are aceasta tara, pentru a veni aici, pentru a investi aici deoarece in Coreea de Sud exista companii, care doresc sa deruleze afaceri si in alte tari, iar Romania are un potential enorm. Deci sunt interesat nu doar de partea turistica, ci si de cea economica.

Reporter: Un alt motiv pentru care ati decis sa faceti acest ghid, care ar fi?

Jeong O. Park: La universitatea la care eu predau sunt 130 de studenti care invata limba romana. Dintre acestia, anual, in Romania au venit grupe de cate 15-20 de studenti, cu burse, pentru practica in companiile de aici. Le-a placut foarte mult. O parte dintre ei vor sa revina, ca sa munceasca aici. Si acesta este unul dintre motivele pentru care doresc sa tiparesc acest ghid. Pentru a le arata potentialul tarii si oportunitatile pe care le au.
Reporter: Cate orase sunt prezentate in lucrarea dumneavoastra si ce locatii ati ales pentru a prezenta segmental turistic?

Jeong O. Park: Sunt 12 orase principale, Bucurestiul este punctul zero, apoi Sinaia, Brasov, Iasi, Timisoara, si altele. Am scris despre statiunea Ranca, Parcul National Retezat, Transalpina, am prins caii salbatici, ursii si multe aletele pe care eu le-am considerat interesante si deoasebite.

Reporter: Ce v-a atras la Maramures?

Jeong O. Park: In Maramures am fost atras de zona numita “peste deal”. De aici am scris despre bisericile UNESCO, cimitirul de la Sapanta, am prins si orasul Sighetu Marmatiei, mentionand-ul pe Iuliu Maniu. Mi s-au parut interesante si legendele cum ar fi: fata padurii, omul noptii sau Pintea Viteazul.

Reporter: La partea de gastronomie ce v-a atras cel mai mult?

Jeong O. Park: Horinca de Maramures! Da, e grozava! Apoi supa de hribe, painea de casa, sarmalele si dulceata de afine, sunt deosebite insa cel mai mult mi-au placut micii.

Reporter: Cu ce impresii plecati de la noi?

Jeong O. Park: Cu impresii foarte bune. Sunt in Romania de o luna si jumatate. Am venit pentru a face unele completari necesare ghidului. Vreau sa va spun ca de un an si jumatate culeg fotografii pentru a putea ilustra scrierile. Daca se poate, as vrea sa-i multumesc domnului profesor universitar Petru Dunca, de la Centrul Universitar Nord Baia Mare deoarece m-a ajutat foarte mult in documentarea si culegerea informatiilor, dar si pentru intalnirile pe care le-a organizat cu diversi intreprinzatori, care mi-au vorbit despre potentialul judetului. As vrea sa-i multumesc si domnului vicepresedinte Doru Dancus, de la Consiliul Judetean Maramures care mi-a oferit o Diploma de Excelenta pentru promovarea valorilor culturale si traditionale ale Maramuresului, in intreaga lume.

Ana AVRAM

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu