Vineri, 12 august, la Colegiul de Arte Baia Mare a avut loc dezbaterea pe proiectul Legii învățământului preuniversitar, la care au fost invitați directori de școli, cadre didactice, reprezentanți ai sindicatelor, autorităților locale, ai mediului de afaceri, elevilor și părinților.
Inspectorul școlar general, Mihai Pop, spune că toate intervențiile punctuale ale cadrelor didactice au fost notate și urmează a ajunge în mapa ministrului Sorin Cîmpeanu.
”Regândirea examenului de bacalaureat. Egalitate de șanse pentru accesul la educație al tuturor copiilor din România.
Necesitatea menținerii examenului de definitivat pentru profesori. Necesitatea păstrării liceelor tehnologice. Susținerea activității unităților de învățământ particulare ce dovedesc performanță în actul educațional.
Sunt doar câteva dintre numeroasele propuneri de modificare a actualului proiect privind viitoarele legi ale educației, venite din partea colegilor mei ce manageriază școlile din județ. În cadrul întâlnirilor avute cu reprezentanții cadrelor didactice, ai părinților și ai societății civile maramureșene, la care au participat câteva sute de persoane, au fost punctate mai multe aspecte referitoare la proiectul de lege privind educația, în sensul reconfigurării actului normativ ce urmează a fi adoptat curând și adaptării acestuia la nivelul anului 2022.
Spre deosebire de alți ani, când astfel de întruniri decurgeau după principiul ”să ni se facă, să ni se dea”, acum am observat un accent evident îndreptat spre elevi. Pentru că, așa cum au remarcat toți colegii mei, anumite reglementări pot veni mai mult în sprijinul copiilor și înspre atingerea unui grad de pregătire mai ridicat. Spre exemplu, atâta timp cât examenul la materia de specialitate este unul opțional la bacalaureat, el nu reliefează cunoștințele dobândite de elev timp de patru ani. A-l face obligatoriu la finalul liceului ar însemna definirea unei etape importante de pregătire pentru fiecare absolvent.
Nu este aici și acum cazul să intru în amănunte legate de propunerile aduse, însă voi preciza doar faptul că toate, dar absolut TOATE, intervențiile punctuale ale colegilor mei de catedră au fost notate și urmează a ajunge în mapa ministrului Sorin Cîmpeanu, prin intermediul Antoanetei Bolchiș, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.
Mulțumesc colegilor din Inspectoratul Școlar Județean pentru implicare, cadrelor didactice, părinților, elevilor, colegilor mei de partid (care au dat dovada unei puternice și determinate coeziuni civice) pentru aportul adus la elaborarea unei legi mai bune pentru educație. Pentru că educația este acel proces prin care am trecut și trecem cu toții, unul ce ne afectează direct sau indirect, indiferent de vârsta pe care o avem, slujbă, statut social etc”, a spus Mihai Pop.
Vlad HERMAN