Castigul salarial mediu nominal brut a crescut, in luna noiembrie fata de octombrie, cu 2,1%, pana la valoarea de 5.196 de lei, in timp ce salariul mediu net s-a majorat cu 2%, pana la 3.179 lei, raportat la perioada de referinta, arata datele Institutului National de Statistica (INS) publicate luni, informeaza AGERPRES.
Potrivit sursei citate, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) – de 7.610 de lei, iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1.803 lei).
„In luna noiembrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna octombrie 2019 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice”, se precizeaza in comunicatul de presa al INS.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: intre 11% si 13% in activitati de editare, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna octombrie 2019 de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: intre 3,5% si 6,5% in industria metalurgica, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, transporturi pe apa; intre 1% si 2,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi aeriene, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratie publica (+1%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,5%). Castigul salarial mediu net a scazut usor in invatamant comparativ cu luna precedenta (-0,2%).