Venezuela a incheiat anul 2019 cu o rata a inflatiei de 9.585,5%, o scadere semnificativa fata de o rata a inflatiei de 130.060% in 2018, a anuntat marti Banca Centrala a Venezuelei, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.
Scaderea inflatiei vine dupa ce anul trecut Guvernul de la Caracas a relaxat in mod surprinzator reglementarile in domeniul economic, renuntand sa mai controleze preturile si permitand tranzactiile cu dolari pe fondul inflatiei galopante si al sanctiunilor americane. Anul trecut, bolivarul venezuelean s-a devalorizat cu 98,6%, ceea ce a facut practic din dolarul american moneda utilizata in interiorul Venezuelei.
Tara sud-americana este in al saselea an de recesiune iar criza economica a dus la prabusirea valorii salariilor si economiilor, ceea ce a agravat saracia si a determinat peste patru milioane de persoane sa plece din tara.
Banca Centrala a Venezuelei a incetat sa mai publice indicatorii economici de baza in urma cu aproximativ patru ani insa in luna mai 2019 a anuntat ca in anul 2018 rata inflatiei a fost de 130.000% si a recunoscut ca Produsul Intern Brut s-a redus cu 50% dupa 2013.
Presedintele Nicolas Maduro sustine ca de vina pentru problemele economie ale Venezuelei este embargoul petrolier impus de SUA. Petrolul este responsabil pentru 96% din veniturile Venezuelei insa in prezent tara sud-americana mai produce doar 900.000 de barili de titei pe zi comparativ cu un varf de 3,2 milioane barili pe zi in urma cu un deceniu.