INEDIT – Profesorul băimărean care vrea cu barca din Baia Mare până la Sulina, pe Dunăre

Ad imageAd image

Un maramureșean temerar se încumetă a parcurge 2.200 km cu barca, din Baia Mare și până la kilometrul 0 al Dunării, Sulina (județul Tulcea). Acesta intenționează să plece din Maramureș pe un traseu ce vizează trei țări: România, Ungaria și Serbia. Vor fi traversate cinci râuri și anume Săsar, Lăpuș, Someș, Tisa și Dunărea.

În acest sens, Horea Nașcu, cadru didactic al Centrului Universitar Nord Baia Mare, a cerut Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației deschiderea unui punct temporar de trecere a frontierei pe râul Someș, în zona localității Dara din județul Satu Mare, în ultima săptămână a lunii iulie a anului curent.

Maramureșeanul cere acest punct temporar de trecere a frontierei pentru că „este necesar să trec frontiera pe râul Someș în zona indicată în cadrul unui eveniment pregătit pentru perioada iulie-septembrie 2021. Parcurgerea într-o barcă cu vâsle a distanței dintre localitatea de domiciliu, Baia Mare și kilometrul 0 al Dunării – Sulina din județul Tulcea”.

Nașcu afirmă că această aventură are multe necunoscute. Sunt multe chestiuni de rezolvat, multe telefoane de dat, însă, la final, rezultatul va fi cel care va conta.

„ Scopul evenimentului este să vâslesc pe toată distanța aceasta, să fiu, pentru o vreme (câteva zeci de zile), una cu râul și natura din jur. Așa cum am început să doresc să fac acum aproape treizeci de ani. Dacă îl lărgesc, scopul devine mai complex: să vâslesc pentru toți cei care nu pot vâsli, pentru cei care cred că eu nu pot vâsli (atât), pentru râul Săsar amenajat pentru bărci de agrement, pentru un mediu fără gunoaie, pentru institutia pe care o reprezint. Mental, nu e ușor. Mă lupt să obțin informații, am dat nenumărate telefoane atât în România, la tot felul de instituții, cât și în Ungaria și Serbia și nu fac mari progrese. Iar unele dintre problemele asociate cu călătoria nu pot să nu te pună pe gânduri, în special reacțiile unor oameni. Niște copii – cetățeni romi minori – chiar au aruncat cu pietre după mine, pe Lăpuș. Apoi, mai sunt necunoscute privind aprovizionarea, alimentarea aparaturii electrice și electronice…”, a declarat Horea Nașcu, pentru ziarmm.ro.

O veste bună este că trecerea frontierei pe Someș în Ungaria se pare că va fi rezolvată: „Nu va fi un punct de trecere temporar, ci voi fi însoțit de Poliția de frontieră română, care va face o acțiune comună cu cea maghiară. Dacă totul se desfășoară așa cum mi s-a spus de foarte, foarte curând! Trecerea din Ungaria în Serbia nu știu încă dacă este posibilă. Mai am telefoane de dat – și sper să ducă la ceva!”, a adăugat Nașcu.

„Este, când te pui efectiv pe organizat, o treabă extrem de complexă. Am reușit, totuși, să fac progrese mari. Iar un prieten s-a oferit să mă ajute acolo unde voi avea nevoie – de pildă, la Szeged, dacă nu va fi posibil să trec din Ungaria în Serbia (mă va lua de acolo și mă va duce la Baziaș – vreo 325 km, unde intră Dunărea în România). Acesta mi se pare nu un lucru extraordinar, un cadou extraordinar. În vreme ce Dunărea este parcursă din când in când de către un temerar, sau doi, în caiac (peste patruzeci de zile) – iar un român, Avram Iancu, a înotat pe toată lungimea, de la izvor până la Km. 0 (două luni și jumătate) -, nimeni nu a parcurs Dunărea într-o barcă cu vîsle (e mai lentă decit un caiac, de aceea este nevoie de și mult mai mult timp) și nimeni, în România, nu a mai făcut o asemenea tură, vîslind pe cinci râuri și prin trei țări. Aceasta, pentru cei care au nevoie de inedit absolut”, ne-a mai spus temerarul nostru maramureșean, căruia îi ținem  pumnii.

FOTO O.N.

Dragoș HOJDA

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu