- Publicitate -
Ad imageAd image

Inedit: Muzica irlandeza la Cimitirul Vesel din Sapanta, in noaptea de Sfanta Maria

Ad imageAd image

Noaptea de Sfanta Maria aduce inca o surpriza pentru amatorii de evenimente culturale. De data aceasta, la Sapanta. In perioada 12  – 15 august, in cadrul festivalului „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” vom putea asista la fuziunea a doua culturi: romaneasca si irlandeza.

Ideea unui asemenea festival a inceput sa se prefigureze in urma cu doi ani, in momentul in care compozitorul Shaun Davey primea bursa pentru a studia filonul comun al celor doua culturi.

Pornind de la conceptul „Sapanta”, artistul a compus o suita muzicala imbinand componente traditionale din ambele zone cu elemente ale muzicii clasice si utilizand ca texte epitafurile de pe mormintele Cimitirului Vesel. Si astfel, pornind de la dorinta de a-si prezenta creatiile in locul care le inspirase, s-a ajuns la ideea unui festival.

Muzica lui Davey va fi interpretata in cadrul evenimentului de nu mai putin de 160 de muzicieni. Este vorba despre corul barbatesc al Facultatii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramures, o orchestra de camera romaneasca si instrumentisti alesi dintre cei mai buni muzicieni traditionalisti ai Irlandei. Proiectul aduce si un invitat in persoana lui Grigore Lese, militant al pastrarii spiritualitatii romane care, alaturi de Davey, se va ocupa de regia artistica.

Pe langa muzica, festivalul va pune la dispozitia participantilor ateliere de olarit, dans, muzica taraneasca, gatit traditional, pastravarit. Peter Hurley, unul dintre organizatori, sustine ca acest festival este de bun augur pentru maramureseni, pentru ca in viziunea lui, acestia se aseamana mult irlandezilor.

Cu siguranta evenimentul va fi unul inedit fiind adresat oamenilor care inca se mai cauta, care vor sa-si inteleaga radacinile si nu se lasa amagiti de tiparul al turistului consumator de mici, bere si muzica de duzina.

TV Sighet

Foto: Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu