INEDIT – Locul din Maramureș unde poți vedea cerbi lopătari și mufloni

Ad imageAd image

Există un loc în Maramureș unde poți vedea cerbi lopătari, dar și mufloni, specii care în cațiva ani vor putea fi văzute prin pădurile Maramureșului. Oficialii Direcției Silvice Maramureș spun că animalele au fost aduse atat din țară, cat și din afară, Ungaria mai exact.

„Complexul Mariana din Șomcuta Mare este al 10-lea complex din țară al Regiei Naționale a Pădurilor, obiectiv finanțat din fondurile proprii ale Romsilva. A fost început în 2017 și finalizat din punct vedere tehnico-constructiv anul trecut. Acest complex de vanătoare are o suprafață de peste 520 de hectare, perimetrul acestuia este de 13.500 m liniari, cu stalpi de salcăm decojiți, cu lungime de 3,5 m fiecare, amplasați din 4,5 în 4,5 m. Pe acești stalpi exista plase cu ochiuri progresive pentru vanătoare.

În jurul acestui perimetru există gard electric pentru a proteja vanatul. Din punct de vedere cinegetic, la ora actuală Direcția Silvică Maramureș a achiziționat sau dorește să achiziționeze în continuare doar specii de calitate superioară, cu exemplare valoroase. Vorbim de 15 exemplare de cerb comun, 34 de exemplare de cerb lopătar și 17 exemplare de muflon. Atat cerbul lopătar, cat și cerbul comun creat în acest complex de vanătoare va fi folosit pentru repopularea celor nouă fonduri de vanătoare ale DSV Maramureș. Dorim ca prin acest complex de vanătoare să atragem turiștii străini, inclusiv prin a eficientiza economic Ocolul Silvic Șomcuta, un ocol mai slab din punct de vedere al materialului lemnos. În timp, în cațiva anișori aceste specii vor crea tineret și în timp lucrurile vor evolua așa cum este normal în orice țară europeană”, spune Mihai Leșan, purtător de cuvant al Direcției Silvice Maramureș.

La cerbul comun linia genetică provine din Ungaria, de unde au fost aduse la Șomcuta 8 exemplare, restul fiind din țară. La cerbul lopătar sunt 11 masculi și 20 de ciute, respectiv trei viței. Muflonul, care seamănă cu capra neagră, trăiește în zona de campie.

FOTO Wikipedia.org

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu