Se știe că Moș Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți, atat de Dumnezeu, cat și de noi, oamenii. În noaptea de Crăciun, se spune, cand Dumnezeu deschide cerul pentru o secundă, dacă am fost cuminți anul respectiv, îl vom vedea pe Moș Nicolae la dreapta Domnului întotdeauna, stand la masa din Rai. Despre tradițiile, credințele populare legate de 6 decembrie ne-a vorbit etnologul Janeta Ciocan.
„Este patronul marinarilor, pentru că a salvat de la înec un echipaj întreg, este patronul fetelor care vor să se căsătorească pentru că este cel care a salvat trei fete sărace, este patronul copiiilor, mai ales a celor nevoiași ș.a.m.d. Copiii vor prim mute dulciuri, dar dacă au greșit vor primi și o nuielușă. În lumea satului tradițional Moș Nicolae aducea ninsoarea. De sfantul Nicolae veneau primii fulgi de nea, se spunea că și-a scuturat moșul barba. Dacă nu se întampla acest lucru, lumea spunea că a întinerit moșul și vom avea o iarnă ușoară”, a spus Janeta Ciocan, etnolog.
În seara zilei de 5 spre 6 decembrie se puneau crenguțe de măr sau cireș, botezandu-le pe fiecare cu numele unui membru al familiei. În mod norrmal ele ar trebui să înflorească pană la Anul nou și, în funcție de cum înfloresc, va fi și anul celui care poartă numele respectivei rămurele. Cu aceste crenguțe se făceau sorcovele cu care copiii merg și sorcovesc de Anul Nou în satul tradițional.
Dragos HOJDA