Încă o vară pierdută pentru turismul european

Ad imageAd image

Sectorul turistic din Europa are speranțe din ce în ce mai mici pentru o revenire la normal înaintea sezonului estival, din cauza ritmului lent al campaniilor de vaccinare, a numărului mare de infecții noi și a reintroducerii restricțiilor și chiar a carantinei, arată analiza Reuters.

Acțiunile companiilor aeriene au scăzut vineri, după ce Parisul și mare parte din nordul Franței, au intrat în carantină strictă pentru o lună, la câteva zile după ce Italia a introdus restricții de circulație pentru majoritatea țării, inclusiv în Roma și Milano. Măsurile impuse afectează perspectivele de redresare pentru sezonul de vârf, care în mod normal, ajută companiile aeriene.

Perspectivele sezonului estival au fost, de asemenea, afectate de creșterea numărului de infecții în Grecia și în alte regiuni, iar suspendarea și apoi reluarea vaccinării cu AstraZeneca de către numeroase țări europene nu a ajutat deloc situația.

Companiile aeriene care au acumulat deja datorii de miliarde de euro, se confruntă cu o presiune suplimentară, iar unele riscă să nu supraviețuiască acestei veri. “Există un risc de tot mai mare de faliment, iar unele dintre ele pot intra în insolvență până la sfârșitul anului”, a declarat pentru Reuters Alexandre de Juniac, șeful asociației aeriene globale IATA.

Chiar dacă companiile aeriene low cost, precum Ryanair și Wizz Air, pot avea un început de vară cu mai puține dificultăți, căci ele pot redistribui avioanele rapid între rute, acțiunile Ryanair au scăzut vineri cu 4,2% iar easyJet și Wizz au suferit pierderi de 3,5%.

În turism optimismul este și mai scăzut, mai ales în țările mediteraneene. “Numărul de infecții crește, campania de vaccinare este în urmă și există riscul ca Europa să piardă a doua vară”, a declarat un economist de la banca Morgan Stanley, care anticipează un “impact major” pentru economiile din sud.

În acest timp companiilor aeriene din SUA sunt mult mai optimiste, raportând săptămâna aceasta o creștere a numărului rezervărilor din primăvară și vară, pe măsură ce campania de vaccinare a luat avânt, depășind 100 de milioane de persoane vaccinate. De asemenea, Marea Britanie este văzută ca fiind centrul viitorului sezon turistic european, datorită ritmului său mai rapid în ceea ce privește vaccinările.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu