În ultima săptămână, trei persoane și-au pierdut viața după ce s-au aventurat să se scalde în lacuri sau spații neamenajate pentru înot sau scăldat. S-a întâmplat în județul Sălaj, tocmai de aceea polițiștii vin cu o serie de sfaturi de urmat pentru a nu mai avea parte de astfel de tragedii.
Astfel, în 23 iunie a.c., un bărbat în vârstă de 39 de ani, din județul Bihor, s-a înecat în lacul de acumulare Vârșolț. Câteva zile mai târziu, un adolescent de 17 ani s-a aventurat să se scalde în lacul Somoșa din apropierea orașului Cehu Silvaniei, sfârșind tragic și acesta. De asemenea, în 30 iunie un copil de 14 ani s-a scăldat într-o baltă de pe raza comunei Sărmășag și nu a mai putut ieși la suprafață, fiind scos decedat de către pompieri, după aproape 3 ore de căutări.
Pentru prevenirea producerii unor astfel evenimente tragice, se recomandă să înotați și vă scăldați doar în locurile special amenajate pentru astfel de activități, respectați întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi folosiți echipamentul de protecţie furnizat de acesta, evitați scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă, unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci, nu încercați acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii, nu vă aventurați în apă în stare de ebrietate, evitați scăldatul seara târziu sau în timpul nopţii.
Este bine de știut că în timpul unor vijelii sau furtuni, scăldatul este interzis! Părinții trebuie să își supravegheze permanent copiii aflați în apă sau în apropierea acesteia.
Dragoș HOJDA